Iohannis mitraliază grupul infracțional din Parlament: "Pesediștii vin să dea lecții, dar uită că au golit vistieria țării! Ei compromit viitorul generațiilor de români care vor veni după noi! Nu voi tolera așa ceva!"


Iohannis mitraliază grupul infracțional din Parlament: "Pesediștii vin să dea lecții, dar uită că au golit vistieria țării! Ei compromit viitorul generațiilor de români care vor veni după noi! Nu voi tolera așa ceva!"

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni că, în cazul gestionării crizei COVID-19, Parlamentul României este un contraexemplu din cauza PSD, ALDE și Pro România. Astfel, președintrele a atras atenția că Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu vin zilnic cu inițiative populiste imposibil de pus în practică, din rațiuni electorale, urcându-se pe nenorocirea COVID-19 în speranța că vor primi mai multe voturi în alegeri. În acest context, Klaus Iohannis a precizat ferm că nu va tolera jocurile făcute de PSD, care compromite "viitorul generațiilor de români care vor veni după noi".

Mai mult, Iohannis a reflectat că România a fost lăsată complet fără arme în fața amenințării COVID-19 din pricina guvernelor PSD din ultimii ani: "Totul a fost gol, zero. Sunt acei oameni care astăzi vorbesc de pesediști, care astăzi, în Parlament, se dau mari iubitori de români.

Le știu pe toate, ne dau lecții tuturor, dar uită că ei au golit vistieria țării. N-au făcut investiții, chit că le-am atras atenția, la intervale regulate, în toți anii în care au guvernat. Și au guvernat prost, trebuie să repet aceste lucruri.

Sunt aceiași oameni din PSD care au avut grijă ca stocurile pe rezervele strategice să fie zero - deci zero! Legislația nu a fost actualizată, chit că au avut mare grijă să-și actualizeze legislația pe insula respectivă, pe alte chestiuni care au fost de maxim interes pentru dumnealor și, în acest fel, un guvern minoritar a fost în situația să recupereze într-un timp imposibil de scurt tot ce nu s-a realizat înainte și, surpriză, au cam reușit".

Klaus Iohannis: Avem un contraexemplu, mare cât Casa Poporului. Contraexemplul este Parlamentul și modul în care unele partide și unii lideri au înțeles și înțeleg să folosească această nenorocire pentru câștigul lor electoral în această perioadă critică.

În Parlament, fie că s-a lucrat în sistem video sau la distanță, fie că s-au adunat unii, am văzut un spectacol ciudat, un spectacol sinistru, aș zice, un festival deplorabil, instrumentat de aceiași politicieni. Care și înainte de criză au avut un comportament destul de nociv și cert demagogic, oamenii care au lăsat România fără bani.

Banii românilor au fost risipiți pe guvernele pesediste. Acești bani au fost risipiți în loc să fie investiți acolo unde aduceau un câștig pentru toată țara. Este trist ca, după ani și ani de guverne pesediste, să ne găsim în situația să facem față unei epidemii groaznice cu vistieria aproape goală, fără rezerve, și tot aceiași pesediști să strige în Parlament că Guvernul și Președintele nu fac ce trebuie. Este ceva jalnic.

Și, în plus, vin aproape zilnic cu inițiative, care de care mai populiste - vor să ofere tot, că, așa-i?, nu dau de la ei - măsuri populiste care este imposibil să fie puse în practică de cineva.

Aceștia sunt politicienii care se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile, doar pentru a câștiga capital electoral. Este ceva jalnic.

Au fost o serie de gesturi iresponsabile în Parlament, transformate în acte normative care apasă asupra bugetului public, care și așa este sub un stres enorm, fiindcă din cauza epidemiei avem probleme economice mari. Putem să gestionăm economia României, dar în niciun caz nu se poate așa, cu gesturi populiste, un gest după altul, după altul.

Dăm la toată lumea? Ok, dăm, de unde să dăm? Putem să dăm doar atât cât este.

Iar acești politicieni, ca să trag linie, că nu vreau să vorbesc prea mult despre ei, n-au învățat nimic din greșelile trecutului și ei compromit, prin acest comportament, viitorul întregii națiuni.

Ei compromit prin acest comportament populist, demagogic, viitorul generațiilor de români care vor veni după noi. Și vă spun drept, eu nu voi tolera așa ceva!

Jurnalist: Domnule Președinte, după data de 15 mai aveți posibilitatea să prelungiți starea de urgență sau guvernul poate da stare de alertă? Voiam să vă întreb dacă aveți o decizie în acest sens luată până acum și, dacă nu, dacă mâine la întâlnirea pe care înțelegem că o veți avea cu domnul Ludovic Orban se va discuta despre acest aspect.

Klaus Iohannis: Noi discutăm aceste variante de două săptămâni, nu începem discuția mâine. Însă decizia nu o vom lua mâine, fiindcă vrem să urmărim cum evoluează situația din punct de vedere epidemiologic și decizia, dacă vom prelungi starea de urgență sau dacă vom găsi o formă alternativă, de exemplu, stare de alertă, această decizie o vom lua, probabil, în cursul săptămânii viitoare când avem noi date despre mersul epidemiei, însă pot să vă spun, poate cu titlul de premieră, că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată.

Eu am dorit să fim pregătiți din timp și pentru o variantă, și pentru cealaltă, ca să nu fim iarăși în situația de stres, cum am fost la începutul epidemiei când, din neglijența guvernelor PSD, nu s-au clarificat multe chestiuni: nu au fost bani, nu au fost rezerve. Acum vreau să avem legislația clară, să avem rezervele deja existente, atât cât se poate, iar până în toamnă să avem rezerve semnificative pentru situația în care va veni al doilea val sau va veni altă boală, fiindcă se vede bine că nu putem să avem garanția că nu vine o altă boală peste un an, peste doi, peste 20, bine ar fi să nu mai vină niciodată, dar iată că această siguranță pe care am crezut că am obținut-o a fost o iluzie.

Jurnalist: Pentru că au apărut destul de multe nelămuriri cu privire la acest subiect, ne puteți spune concret momentul în care ați avut primele semne că s-ar putea ajunge la o epidemie și dacă, de la acel moment, până la momentul în care s-au făcut achizițiile, ar fi fost suficient timp? Pentru că achizițiile au fost destul de greoaie.

Klaus Iohannis: Informațiile au fost puține la început și nu foarte lămuritoare. Trebuie să recunoaștem că și Organizația Mondială a Sănătății a stat destul de mult până când a decis că nu este doar o epidemie în Wuhan și provincia în care se află acest oraș, ci că evoluează spre pandemie.

Noi am reacționat imediat și vă amintesc că noi am reacționat la începutul lui februarie când, în Europa, lumea nu a crezut că se întâmplă ceva. Noi am reacționat, Guvernul a început să facă primele proceduri. A emis ordonanță de urgență specială pentru a putea face achiziții pe materiale, pe medicamente care ar fi trebuit să existe în stoc, dar din grija PSD-ului nu a existat nimic. Totul a fost gol, zero. Sunt acei oameni care astăzi vorbesc de pesediști, care astăzi, în Parlament, se dau mari iubitori de români.

Le știu pe toate, ne dau lecții tuturor, dar uită că ei au golit vistieria țării. N-au făcut investiții, chit că le-am atras atenția, la intervale regulate, în toți anii în care au guvernat. Și au guvernat prost, trebuie să repet aceste lucruri.

Sunt aceiași oameni din PSD care au avut grijă ca stocurile pe rezervele strategice să fie zero - deci zero! Legislația nu a fost actualizată, chit că au avut mare grijă să-și actualizeze legislația pe insula respectivă, pe alte chestiuni care au fost de maxim interes pentru dumnealor și, în acest fel, un guvern minoritar a fost în situația să recupereze într-un timp imposibil de scurt tot ce nu s-a realizat înainte și, surpriză, au cam reușit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.