Decizia girată ieri de președintele Klaus Iohannis privind redeschiderea școlilor în septembrie, odată cu noul an școlar, din cauza epidemiei COVID-19, nu a fost lipsită de contestatari. Unul dintre cei mai vehemenți contestatari a fost fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, care a atacat mai mult politic decizia, spunând că "România educată a lui Iohannis este un dezastru de la început până la sfârșit".
Pentru a argumenta privind redeschiderea rapidă a școlilor, Mircea Miclea a propagat un fake news conform căruia în Polonia s-au deschis deja școlile.
Miclea, pentru Europa Liberă: "România educată a lui Iohannis este un dezastru de la început până la sfârșit, nu mă așteptam la o astfel de aberație, precum cea pe care a făcut-o acum. Ceea ce se comunică la nivel de stat este un mesaj dezastruos pentru ceea ce înseamnă să înveți, iar cu asta a pus capac la tot. Trebuia să mai așteptăm până în 15 mai, exemplul Franței nu este concludent, au fost niște experimente, s-au deschis școlile și în Olanda, și în Polonia, și în Cehia. Se putea totul organiza în așa fel încât să nu blocăm școala, se putea începe pe cicluri, cu jumătăți de oră dedicate numai predării, cu jumătăți de clase, făceai toată predarea, și după două săptămâni veneai cu jumătăți de oră de evaluare. Deci, se putea face, dacă voiai. Repet, România educată a lui Iohannis se dovedește zero barat".
Adevărul este că Guvernul Poloniei a extins perioada în care unitățile de învățământ stau închise, până pe 24 mai, conform unui anunț al ministrului Educației, Dariusz Piatkowski. (sursa: AICI)
Din perspectivă epidemiologică, jurnalistul Radu Buzăianu a precizat că a luat legătura cu mai mulți specialiști care au explicat de ce este rațională măsura închiderii școlilor până în luna septembrie. Concret, COVID-19 ar suferi mutații de-a lungul timpului, dar în sensul în care și-ar diminua capacitatea de a produce pagube.
Buzăianu, pe Facebook: "De ce în septembrie o să fie altfel.
După cum probabil știți de două luni vorbesc zilnic măcar 1/4 de oră în direct cu specialiști. Sunt genul care urmărește documentare. Genul acela căruia nu-i place să nu înțeleagă ce se întâmplă.
Virusul acesta se înmulțește prea repede și pentru că e less-lethal. Mers-Cov și Sars-Cov1 au putut fi izolate mai ușor tocmai pentru că au produs mai multe decese. Paradoxal Sars-cov2 produce pagube pentru că circulă mult până e depistat.
Circulând mult produce mutații genetice. Ceea ce ar părea o veste proastă. Doar că aceste mutații genetice nu sunt în favoarea agravării situației. Ci, din ce se știe până acum, mai degrabă invers. Mutațiile pe care le suferă sunt mai degrabă depreciative. Îi diminuează din capacitatea de a produce pagube.
Așa se explică și că celălalte două s-au stins și nu datorită unui vaccin apărut pe piață. Ci pur și simplu au o durată limitată cât pot produce pagube.
D-aia probabil în septembrie se vor relua școlile. Bazat pe experiența omului cu aceste virusuri corona. Care după o vreme își scad din capabilitățile de a face deranj".