Redeschidem România, din nou! Dreapta trebuie să relanseze speranța, înainte ca PSD să-și impună campania populistă


Redeschidem România, din nou! Dreapta trebuie să relanseze speranța, înainte ca PSD să-și impună campania populistă

A sosit vremea să le oferim românilor o rază de lumină, după grelele încercări prin care trec.

Milioane de oameni stau închiși în casă de aproape 40 de zile. În acest timp, ei văd cum economia se prăbușește, locurile de muncă dispar, iar perspectivele sunt tot mai sumbre. Tot mai mulți medici din întreaga lume avertizează că izolarea va avea efecte cumplite asupra sănătății psihice și fizice, pe termen lung. Violențele care au izbucnit în tot mai multe locuri din România sunt un prim semn. Multe familii vor rămâne fără bani și, efectiv, fără mâncare. Părinții vor ieși în stradă să caute hrană pentru copiii lor.

Românii au fost extraordinar de corecți și au respectat autoizolarea, în foarte mare măsură, dar a sosit momentul să li se spună că efortul lor a meritat și că există un exit-plan.

De aceea, le spun celor care conduc acum țara: ieșiți din starea de blegeală și confuzie, e momentul să acționați și să oferiți repere clare. Știu că există nenumărate incertitudini legate de evoluția pandemiei și că este posibil să apară un al doilea val de infectări. Dar asta fac liderii adevărați: gândesc un plan și pregătesc și una sau mai multe strategii de rezervă, dacă ceva nu funcționează sau apar surprize.

Pe de altă parte, propaganda agresivă a PSD plus Ponta și Tăriceanu, tabăra care reprezintă interesele Rusiei și Chinei, e tot mai eficientă. Bineînțeles, ce propun ei ar însemna distrugerea economiei, dar acestor populiști nu le pasă.

Aici, în Statele Unite, președintele Trump a propus liniile directoare ale unui plan în trei pași: 1) în prima fază vor rămâne în izolare persoanele izolate, iar școlile vor rămâne închise. Restaurantele se vor deschide, dar cu păstarea distanțării sociale.

2) se redeschid școlile și călătoriile, dar adunările de peste 50 de persoane sunt interzise.

3) toate activitățile economice se redeschid.

Desigur, sunt multe detalii care trebuie lămurite, însă ceea ce face președintele Trump este să le ofere americanilor speranță. De altfel, în România se discută prea puțin despre faptul că popularitatea președintelui Trump a crescut în această perioadă, iar bursa de pe Wall Street a menținut o notă de optimism incredibil de ridicat pentru aceste vremuri dure.

Cei care guvernează România au ce învăța de la administrația de la Casa Albă: sunt datori să relanseze speranța și să aibă un plan de refacere a economiei, distrusă de pandemie și de Ciuma Roșie. Va fi nevoie și măsuri de ajustare a cheltuielilor statului, dar și de sprijin pentru mediul privat, un sprijin ușor de obținut, nu o nouă sursă de corupție.

E șansa celor care administrează acum România să demonstreze că sunt lideri, nu funcționărași de partid și de stat, cu surtuc și cu pix la ureche. Poate ultima lor șansă să demonstreze că-și merită funcțiile...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.