Coreea de Sud a început să își redeschidă bisericile! Eficiența guvernului de la Seul în combaterea pandemiei Covid-19: care au fost cele mai eficiente măsuri


  • ACP
  • Apr 22, 2020 21:37
  • 3580
Coreea de Sud a început să își redeschidă bisericile! Eficiența guvernului de la Seul în combaterea pandemiei Covid-19: care au fost cele mai eficiente măsuri

Una dintre țările cele mai lăudate pentru măsurile luate în ceea ce privește limitarea răspândirii coronavirusului, Coreea de Sud, este într-adevăr un exemplu fantastic de eficiență în lupta pentru protejarea propriilor cetățeni, cu rezultate de care țările europene nu s-au putut apropia indiferent de ce eforturi au depus.

Deși a avut imediat după China un focar major de răspândire a pandemiei, în orașul Daegu, măsurile decisive luate din primele momente ale confirmării bolii pe teritoriul țării au făcut ca numărul celor infectați să rămână neverosimil de mic, raportat la media mondială prezentată de Organizația Mondială a Sănătății, iar numărul celor decedați să fie, de asemenea, mult mai mic decât în restul țărilor dezvoltate. Până în momentul de față, Coreea de Sud a înregistrat doar 240 de decese din cauza coronavirusului și 10702 îmbolnăviri, la o populație de 51 milioane. Comparativ, Spania, la o populație de aproximativ 46 de milioane de locuitori, are acum 22.157 morți din cauza coronavirusului și 213.000 de cazuri...

Testarea în număr mare, anchetele epidemiologice realizate foarte atent și izolarea celor care intraseră în contact cu cei infectați cu Covid-19, folosirea unor aplicații pe telefonul mobil pentru verificarea celor aflați în carantină au fost printre primele măsuri luate de autoritățile sud-coreene.

Unul dintre primele focare mari de răspândire a coronavirusului a fost comunitatea neoprotestantă Shincheonji Church of Jesus, ai cărei membri au refuzat să colaboreze cu autoritățile pentru identificarea tuturor celor care ar fi putut fi infectați. Asta a atras atenția asupra tuturor comunităților creștine, dar și asupra Bisericii Catolice, care au avut însă grijă să își oprească la timp serviciul de cult în prezența credincioșilor. Acum, după aproape două luni în care bisericile au stat închise, în Seul au avut loc, joi, primele slujbe ținute în prezența credincioșilor. Cu măștile pe față, după ce li s-a măsurat temperatura la intrarea în biserică, cu numele verificat pentru a nu fi prezent vreunul de pe lista celor infectați, stând la distanță de peste un metru unul de celălalt, 150 de credincioși catolici au participat la Liturghia ținută la catedrala Myeongdong din Seul, la ora 10 dimineața.

După ce își suspendase slujbele și adunările cu credincioșii încă din 26 februarie, Arhidioceza de Seul, cea mai mare din Coreea de Sud, a anunțat la începutul săptămânii acesteia că cele 232 de biserici și capele catolice din capitala vor fi deschise începând de joi, săptămâna aceasta. Din cele 16 dioceze catolice din Coreea de Sud, 12 au început sau au anunțat că urmează să înceapă săvârșirea slujbelor cu participarea credincioșilor, dar în cele 4 zone afectate sever de pandemie, cum e Daegu, nu a fost anunțat un calendar pentru când vor fi redeschise bisericile, ori regulile care vor trebui urmate în cazul deschiderii lor.

Și comunitățile protestante au anunțat redeschiderea serviciului de cult public la sfârșitul acestei săptămâni. Astfel, reprezentanți ai celei mai mari comunități protestante din Coreea de Sud, Yoido Full Gospel Church din Seul, care are 560.000 de membri, au declarat că de duminică vor începe slujbele publice și la ei.

Deschiderea bisericilor vine după ce guvernul a anunțat că va permite renunțarea la unele reguli referitoare la ceea ce e numit ”distanțare socială”, dar cu niște condiții care ar trebui să ajute la păstrarea siguranței credincioșilor. De această măsură a guvernului beneficiază și barurile, sălile de sport și centrele de meditații pentru elevi – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.