DOCUMENT Milițienii au distrus viața unui om cu dizabilități: 2 amenzi imense date cu poftă comunistoidă de Poliția Locală și Poliția Română unei persoane cu un venit lunar batjocoritor


DOCUMENT Milițienii au distrus viața unui om cu dizabilități: 2 amenzi imense date cu poftă comunistoidă de Poliția Locală și Poliția Română unei persoane cu un venit lunar batjocoritor

Fostul ambasador al României în Senegal, Ciprian Mihali, relata în urmă cu câteva zile, pe Facebook, despre modul abuziv de acțiune al multora dintre polițiști pe perioada stării de urgență, aceștia demarând un fel de concurs privitor la cine dă mai multe amenzi și, dacă se poate, să fie cât mai usturătoare. Situația a fost confirmată de către agentul de poliție Kovacs Valer din Timiș, care a reclamat că polițiștii sunt încurajați de către superiori să dea cât mai multe amenzi. Astfel, Kovacs Valer a lansat o scrisoare deschisă către premierul Ludovic Orban în care a prezentat pe larg situația din teren, unde se comit abuzuri (citiți AICI mai multe detalii) În cursul zilei de ieri, agentul de poliție a precizat că a fost sunat de premierul Ludovic Orban, după ce în urmă cu o zi se plânsese pe Facebook că polițiștii sunt încurajați să dea amenzi. Agentul spune că premierul l-a asigurat că nu există un asemenea ordin, din contră, mesajul către șefii poliției este "să se termine cu goana după amenzi": "Atunci când mergi la intervenție 112 și te sună al doilea om în stat. Am avut deosebita plăcere să port un dialog între mine ca sindicalist al polițiștilor și domnul prim ministru al Romaniei, Ludovic Orban. Mă bucur nespus că în urma demersurilor făcute de mine am primit confirmarea ca s-a transmis șefilor în urmă cu două săptămâni să se termine cu goana după amenzi!!! Dacă cineva vă va cere să aplicați sancțiuni nejustificate, să raportați, se face un abuz din partea superiorilor!! Noi suntem în slujba cetățenilor, nu invers!!! Sper să ajungă acest mesaj la toți șefii care nu au auzit ce s-a transmis!!! Dacă al doilea om în stat a înțeles că există legea dialogului social nr 62/2011 și este încă în vigoare, ar trebui să înțeleagă și șefii noștri!!! Dialogul rezolvă multe".

Cu toate acestea, un cetățean a semnalat tot ieri, într-o postare pe Facebook, un caz de-a dreptul odios care arată interesul autorităților de a-i umili pe cetățeni și nu de a-i determina să respecte legea. Un bărbat din Iași, care are un venit lunar de 375 de lei, dintr-o pensie de handicap, a fost dublu amendat, într-un mod totalmente disproporționat, cu 5000 de lei pentru că a ieşit în faţa blocului în care locuia, cu mască, dar neavând declaraţie pe proprie răspundere asupra lui. Cazul din acest articol arată incapacitatea unor polițiști (milițieni) de a se adapta de la caz la caz pentru a nu distruge viața persoanei în cazul căreia aplică legea. În cazul de față a fost acordată o amendă excesivă, care a avut scopul de a umili acel cetățean și nu de a-l face să înțeleagă că trebuie să contribuie și el la combaterea răspândirii epidemiei COVID-19. Diplomatul Ciprian Mihali reflecta foarte bine într-un text despre modul în care acționează autoritățile din România versus modul în care ar trebui să acționeze: "Atunci când minimul amenzii este de două ori mai mare ca o pensie medie sau egalează salariul mediu, iar când maximul amenzii depășește salariul lunar al președintelui (nu și pensiile speciale ale unor reprezentanți ai regimului de forță), avem un semnal neliniștitor privind brutalitatea unor măsuri și mentalitatea unor șefi ai poliției pentru care e un motiv de satisfacție ca omul de rând să poată fi zdrobit cu ușurință. Am văzut în filmări oameni îngenunchind și implorând milă agentului de poliție pentru a nu primi o amendă care, în această perioadă, poate distruge o familie. Care este rostul Poliției? Să umilească oamenii de rând constatând sau chiar inventând uneori o infracționalitate facilă, să dovedească vinovăția cu orice preț? Sau să prevină ca alte infracțiuni să se producă.

În țările occidentale, sistemul penal și constituțional interzice acordarea unor amenzi excesive; amenzile trebuie să fie, inclusiv în această perioadă excepțională, proporționale cu gravitatea faptelor comise si cu nivelul veniturilor. În Belgia, amenzile pentru încălcarea regulilor de carantină nu depășesc 500 de euro (adică 20-25% dintr-un salariu mediu) decât în caz de recidivă. În majoritatea statelor occidentale, avertismentul este urmat de amenzi ce merg de la câteva zeci de euro până la 4.000 de euro în caz de infracțiune repetată.

Amenda este recursul ultim al polițistului care a epuizat mijloacele de prevenție și nicidecum dovada puterii lui indiscutabile. Dar când secretarul de stat, dovedit ca plagiator, iese periodic să anunțe triumfalist rezultatele deosebite obținute de Poliția română care a depășit planul de amenzi, atunci nu mai suntem în gestiunea crizei sanitare, ci în spectacolul unei puteri nedemocratice, care nu admite replică și contestare.

PS: Aș vrea să fiu bine înțeles: nu pledez pentru nerespectarea regulilor impuse de carantinare și nici pentru ignorarea avertismentelor autorităților. Responsabilitatea fiecăruia în această perioadă poate salva vieți. Dar ea nu trebuie strivită sub cizma organului. Va trebui să trăim împreună și după coronavirus".

Cazul abuzului relatat de Nicu Roșu pe Facebook: "Aproape de firma mea stă un om sărman, singur cuc, singurul lui venit fiind de 375 RON lunar, un ajutor pentru persoane cu handicap. Se vede asta în acel fluturaș, dreapta sus.

Din când în când îl mai văd în stația de autobuz stând în singurătatea lui, privind la oameni. Îl mai ajut, bineînțeles. Cad hainele pe el, nu știe ce va mânca pe ziua de mâine.

Acum vreo câteva zile stătea în fața locului unde locuiește, pe trotuar. A trecut mașina de poliție și polițiștii i-au cerut acea declarație. Nu știu dacă știe să scrie, dar mă rog, nu avea declarația. Polițiștii erau cei din zonă, deci știu bine cam care e situația lui, iar dacă nu știau, nu îți trebuie multă perspicacitate ca să înțelegi că ai în față un biet amărât care nu era decât la 10 metri de locul unde doarme, într-o cameră de doi pe doi.

I-au cerut cartea de identitate și la o zi după a venit poștașul la el cu o amendă de 3000 de RON.

La o zi după, a venit și Poliția Locală și i-a dat altă amendă, de 2000 de RON.

Ieri am oprit lângă el ca să îi mai dau un bănuț și a început să plângă. Mi-a zis că l-au nenorocit, că el e om cuminte, doar stătea cu mască pe față în fața casei și i-au dat de două ori amendă și nu știe ce să facă, e disperat. Repet, omul trăiește din 375 RON lunar.

Mulțumesc că v-ați făcut pomana ca să pot să am și eu o bucățică de cozonac de Paște. Așa mi-a zis.

Nu l-am văzut niciodată cu mâna întinsă, dar mă gândesc că mai sunt oameni cărora li se face milă de el și îi mai dau vreun bănuț.

Am sunat un prieten din Franța azi întrebându-l cât e amenda pentru lipsa declarației. 175 euro, este, echivalentul a 850 RON, asta într-o țară cu un nivel de salarizare incomparabil..., la noi pornesc de la 2000 de RON

Sper să pot să îl ajut cumva, nu știu, nu atât eu cât mai mult prin grija unei prietene avocat, dacă va putea.

Da, e o situație dramatică, e stare de urgentă, trebuie sa stăm in casa. Casa celor mai mulți dintre noi înseamnă însă dacă nu alți oameni dragi alături, măcar un televizor, un radio sau un telefon. Pentru omul asta acasă înseamnă doar patru pereți goi, cu doi metri între ei, pentru ca nu are nimic. Nimic.

Ce vreau să spun este că ABSOLUT TOTUL în țara asta e făcut greșit, prostește, fără noimă.

Despre apetitul celor din poliție pentru a da amenzi, nici nu am ce să mai comentez. Na, au legea în mână.

În Săptămâna Mare l-ați îngenunchiat, nenorociților!

Nu știu cine a gândit cuantumul acestor amenzi dar i-aș întreba cum e posibil ca în România să îi iei omului venitul pe o lună sau pe jumătate de an, sau chiar pe un an, ca în cazul acestui om sărman? Cum? Cum, dobitocilor?

Cât este venitul mediu lunar în România, imbecililor?

Da, e stare de urgență, îl amendezi, dar îi iei zece piei de pe el? Îl pulverizezi? Îl termini? Asta mai e valoarea omului aici?

Îl faci pe om să își pună ștreangul pentru că nu avea o declarație la el?

Ce știu sigur este că după această nebunie vreau să îmi iau fetele și să tot plec de aici, din țărișoara asta frumoasă, urâțită de oameni, de politicieni, de toți netoții, unde aproape totul este putred, infectat, bolnav, iar ce a mai rămas neîntinat, sănătos, este în pericol de a se contamina.

Sunt absolut convins că ar exista ceva speranțe ca să se revină la normalitate abia peste vreo jumătate de veac.

Acum să stăm cuminți și să așteptăm să aducă lumina cu avionul din Ierusalim. Acesta e mesajul dat copiilor României de guvernanții de ieri și de azi, că credința nu e ceva neprețuit sădit în suflet, ceva atât de minunat tocmai și pentru că o ai în fibra sufletului tău, ceva atât de puternic și de profund, nu e o flacără care arde în ființa ta, lăuntric, ci credință e doar dacă se aduce lumina cu avionul.

PRIMITIVILOR".

Documentele care atestă abuzul comis de milițieni: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.