Parlamentul a aprobat joi prelungirea stării de urgenţă, însă PSD, în cârdășie cu sateliții săi politici și anume Pro România și ALDE, au completat neconstituțional decretul preşedintelui Klaus Iohannis cu câteva amendamente. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a explicat ce a făcut de fapt PSD prin demersul eminamente neconstituțional de astăzi, pesediștii punând de fapt bețe în roate în cazul eforturilor depuse de actuala guvernare în lupta cu epidemia COVID-19: "În fapt, la articolul 2, PSD și aliații săi roșii, propun practic eliminarea ordonanțelor militare, care în starea de urgență au rolul de a combate imediat situații punctuale. De exemplu, dacă trebuie intervenit imediat cu o ordonanța militară pentru declararea carantinei pentru o localitate, acest lucru nu mai este posibil prin ordonanța militară, ceea ce poate genera catastrofe greu de cuantificat. Din punct de vedere politic, dialogul invocat în accepțiunea PSD, nu înseamnă altceva decât folosirea tuturor pârghiilor pentru a bloca guvernul în lupta cu epidemia COVID-19".
Florin Roman: "❗️PSD se urcă cu picioarele pe Constituția României, pe regulamentul Camerei Deputatilor;
❗️PSD și aliații săi, au decis sa rescrie Constituția și să modifice decretul președintelui, privind instituirea stării de urgentă, pe principiul “Fa-te că lucrezi”! Decretul poate fi adoptat sau respins! O spune clar Constituția României, însă cartea sfânta a democrației este o simpla maculatură pentru PSD și baronii lui toxici;
❗️În fapt, la articolul 2, PSD și aliații săi roșii, propun practic eliminarea ordonanțelor militare, care în starea de urgență au rolul de a combate imediat situații punctuale. De exemplu, dacă trebuie intervenit imediat cu o ordonanța militară pentru declararea carantinei pentru o localitate, acest lucru nu mai este posibil prin ordonanța militară, ceea ce poate genera catastrofe greu de cuantificat. Din punct de vedere politic, dialogul invocat în accepțiunea PSD, nu înseamnă altceva decât folosirea tuturor pârghiilor pentru a bloca guvernul în lupta cu epidemia COVID-19;
❗️Lupta PSD cu PNL, înseamnă de fapt o lupta a PSD cu românii, iar supărarea liderilor PSD vine din faptul că guvernul liberal a dispus măsuri rapide și ferme, care nu au transformat România într-o Italia sau Spania, unde s-au înregistrat zeci de mii de decedați. Reamintim faptul că primul decret privind instituirea stării de urgență nu a fost modificat, fiind adoptat, așa cum a fost transmis de presedinte și așa cum prevede Constituția României;
❗️Îi asiguram pe toți romanii că preocuparea noastră rămâne lupta minut cu minut, ora cu ora, zi cu zi împotriva acestei pandemii devastatoare și a efectelor ei;
❗️Speram ca atunci când vom reuși sa depășim prin solidaritate aceasta grea încercare, toți romanii să înțeleagă că jocurile politice, cinice și murdare ale PSD nu pot fi tolerate și trebuie sancționate cu un vot masiv împotriva iresponsabililor care au lăsat stocuri ZERO de materiale sanitare și care au construit spitale regionale doar pe planșele lui Dragnea și Dancila!".
Fosta ministra ministră a Justiției, Ana Birchall, a explicat pe Facebook că jocurile făcute de PSD în Parlament sunt caracterizate de un populism cu iz de PR politic, fiind, totodată, neconstituționale. În acest sens, Ana Birchall a subliniat că decretul privind starea de urgență nu poate fi modificat, ci doar aprobat sau nu în forma trimisă de către președintele României, conform Constituției.
Astfel, deputata a precizat că PNL ar trebui să atace la CCR demersul PSD, întrucât, din punct de vedere juridic, Parlamentul nu a respectat separarea puterilor în stat, înlocuind funcția prezidențială.
Ana Birchall: "Am votat pentru încuviințarea prelungirii stării de urgență pe teritoriul României dar, sincer, sunt profund mâhnită pentru "dezbaterile" de astăzi din Parlament!
Personal, deși poate este nepopular mi-am asumat (din respect pentru românii care vor să știe adevărul condamnând astfel populismul cu iz de PR politic) și am votat pentru adoptarea amendamentului privind eliminarea art.2-5 pentru că, așa cum am spus, introducerea acestor articole în hotărârea Parlamentului este neconstituțională, încălcând prevederile art. 93 din Constituție și astfel hotărârea devine parțial neconstituțională. În textul Constituției se face referire la încuviințarea "măsurii stării de urgență" , nu a "măsurilor". A interpreta altfel, ar însemna înlocuirea funcției prezidențiale, doar președintele având dreptul să decreteze, iar Parlamentul doar să fie de acord sau nu! Deci decretul NU poate fi modificat pentru simplul motiv pentru că așa scrie în Constituție. Acest amendament a căzut la vot deci aceste articole au rămas incluse în Hotărârea adoptată astăzi!
Cred că cel puțin PNL ar trebui să atace la CCR acest aspect pentru că astăzi, juridic vorbind, Parlamentul nu a respectat separarea puterilor în stat. Cu siguranță, abuzurile nu trebuiesc tolerate, ci demascate și condamnate conform legii!".
Același aspect semnalat de Birchall a fost evidențiat și de juristul USR Vlad Gheorghe, care a adăugat că PSD, dacă voia să introducă reguli cu valoare de lege pe perioada stării de urgență, ar fi trebuit să negocheze cu președintele, dar n-a făcut-o, iar jocurile de astăzi sunt nelegale și lipsite de efecte.
Vlad Gheorghe: "Mic curs de drept pt PSD:
1. Decretul Președintelui nu poate fi modificat prin hotărârea parlamentului. Poate fi respins, de oricâte ori, dar nu modificat/completat.
2. Decretul stării de urgență are valențe normative, e obligatoriu ca o lege și bate chiar parte din Constituție (vezi limitarea unor drepturi). Hotărârea parlamentului nu poate să modifice nici măcar legi, le este inferioară chiar și lor. Să modifice Decretul nici atât.
3. Dacă voiau să introducă reguli cu valoare de lege pe perioada stării de urgență trebuiau să negocieze cu Președintele. Anunțau că refuză Decretul dacă nu e completat cu textul dorit. Dar n-au făcut asta. Au făcut ceva ce e nelegal și lipsit de efecte.
Un exemplul este la votul guvernului, unde nu poți vota miniștrii pe bucăți pt că doar primul ministru își face guvernul. Si pică sau trece tot, nu se modifică din pix în parlament".
De asemenea, deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a avertizat pe Facebook că majoritatea toxică PSD-UDMR-ALDE-Pro România a încercat și a reușit să limiteze dreptul Guvernului de a decide prin Ordonanțe Militare în plină epidemie COVID-19.
Silviu Dehelean: "Majoritatea toxică PSD-UDMR-ALDE-Pro România a reușit, azi, să pună în pericol puterea Guvernului de a lua decizii rapide prin adăugarea, neconstituțională, a unor articole la Hotărârea de încuviințare a prelungirii stării de urgență. Am propus respingerea amendamentelor PSD, dar propunerea USR nu a trecut.
Nu pot să nu fac legătura cu faptul că, tot azi, avocata PSD, zisă și a poporului, Renate Weber, a atacat la CCR dreptul președintelui României de a lua decizii în perioada stării de urgență.
Văd aici o coordonare pentru a limita drastic capacitatea de acțiune a guvernului și a președintelui, în această perioadă de criză majoră, de către același grup toxic care a guvernat România în ultimii ani și a lăsat spitalele fără echipamente, hoți și incompetenți în funcții de decizie și un buget sărăcit.
În Parlament, sub pretextul apărării drepturilor omului, pe care l-a folosit cinic și pentru a ataca justiția -ne amintim că Liviu Dragnea a cerut iertare criminalilor și hoților din pușcării- PSD a încercat și a reușit să limiteze dreptul Guvernului de a decide prin ordonanțe militare.
Starea de urgență se instituie tocmai pentru luarea de măsuri rapide care sunt puse în aplicare prin ordonanțele militare.
Am fost puși astfel în situația fie de a vota împotrivă, ceea ce ar fi însemnat că blocăm prelungirea stării de urgență, fie pentru, dar cu amendamentele PSD. Am votat până la urmă pentru prelungirea stării de urgență, stare care nu are culoare politică și aparține, din păcate, tuturor românilor.
Cu această ocazie am transmis și un mesaj serios Guvernului PNL. Votul nostru nu este un cec în alb, pregătiți planul post-pandemie pentru că nu vrem să trecem de la starea de urgență la starea de faliment general".