VIDEO. O investigație de presă dezvăluie că SUA au finanțat cu 3,7 milioane de dolari cercetările și experimentele controversatului Institut din Wuhan. Oficiali americani cred că virusul s-a „scurs” accidental din laborator


VIDEO. O investigație de presă dezvăluie că SUA au finanțat cu 3,7 milioane de dolari cercetările și experimentele controversatului Institut din Wuhan. Oficiali americani cred că virusul s-a „scurs” accidental din laborator

China și Statele Unite se învinovățesc reciproc de răspândirea noului coronavirus în lume, dar o serie de dezvăluiri de presă recente par să indice faptul că ambele state sunt implicate mai mult decât admit în povestea asta, pe care, așa cum se prezintă situația actuală, au gestionat-o cum nu se poate mai prost. China a mințit grosolan și a ascuns informații vitale, reușind, cu suportul OMS, să păstreze granițele deschide, iar SUA par să fi ignorat avertismentele inițiale, impunând restricții și măsuri de carantină cu mare întârziere.

Potrivit Daily Mail (tabloid britanic cu accent pe senzațional, dar care a avut nu de puține ori dezvăluiri și anchete de presă documentate), laboratorul aflat chiar în inima focarului pandemic cerceta asiduu liliecii din peștera din care, așa cum au prezumat ulterior savanții, ar proveni virusul care ne-a dat tuturor viața peste cap.

Documentele obținute de The Mail on Sunday (publicație din același trust media ca și Daily Mail) ar indica faptul că Institutul de Virusologie din Wuhan, care ar fi realizat o serie de experimente cu coronavirus pe mamifere capturate în regiunea Yunnan (la peste 1500 km distanță de Wuhan), a fost subvenționat cu 3,7 milioane de dolari de guvernul Statele Unite.

Secvențierea genomului SARS-Cov-2 pare să indice drept sursă de infectare liliecii din peșterile din Yunnan, mai scrie Daily Mail, care  precizează că mai mulți oficiali americani se tem că pandemia ar  putea fi provocată de un virus „scăpat” din greșeală din Institutul de la Wuhan.

Surse guvernamentale americane spun că, deși varianta oficială aparent unanim acceptată de lumea științifică este că virusul s-a transmis la om de la un animal viu din Piața Wuhan, un accident produs în laboratorul din apropiere nu mai pare chiar o variantă fără nicio bază reală.

Institutul de Virusologie din Wuhan se află cam la 17 km distanță de piața incriminată.

De altfel, o altă investigație de presă, realizată de Epoch Times New York, indică în mod direct o serie de cercetători de talie mondială de la Institutul Wuhan care ar fi studiat și chiar creat virusuri de natură sintetică, concluzionând că este aproape exclus ca piața din Wuhan să fie locul din care s-a propagat virusul, pentru că nu s-a putut stabili nicio conexiune clară între primele cazuri de infectare și piața incriminată, și că mai degrabă noul coronavirus este o creație de laborator. Investigația poate fi urmărită în filmul postat mai jos cu subtitrare în română.

Varianta lansată de The Mail on Sunday, potrivit surselor sale, ar fi că mai mulți cercetători de la institut s-ar fi infectat accidental în cadrul experimentelor și că apoi virusul a fost transmis comunității locale.

Publicația mai scrie că savanții de la Wuhan care realizau experimente pe lilieci erau prinși într-un proiect finanțat de US National Institutes of Health, care a licențiat laboratorul din Wuhan pentru a putea primi bani din partea SUA pentru cercetările cu pricina.

Numeroase rezultate ale cercetărilor de la Wuhan au fost publicat în ultimii ani în reviste de specialitate și au fost primite cu entuziasm de lumea științifică. „Descoperirea unui fond bogat de gene de coronavirusuri asociate cu SARS de lilieci oferă o nouă perspectivă asupra originii virusului SARS”. (Noiembrie 2017)



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.