Criza economică COVID-19. Ioana Constantin, semnal către Guvern: "Injectați bani în investiții! E un bun moment de relansare a industriei românești! Polonia și Cehia pompează aproximativ 50 de miliarde de euro!"


Criza economică COVID-19. Ioana Constantin, semnal către Guvern: "Injectați bani în investiții! E un bun moment de relansare a industriei românești! Polonia și Cehia pompează aproximativ 50 de miliarde de euro!"

Fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, Ioana Constantin, a subliniat luni seară, la B1TV, că cea mai bună variantă de relansare a economiei românești este reprezentată de injecția de lichidități în investiții. În acest sens, economista a invocat modelul Poloniei și al Cehiei, țări care "pompează aproximativ 50 de miliarde de euro în investiții, în infrastructură, în spitale, în școli, în economie".

Deși unii ar spune că nu s-au pompat atâția ani bani în școli, infrastructură, spitale, șansele fiind și mai mici să se facă acest lucru în plină criză COVID-19, Ioana Constantin a atras atenția că în prezent mediul este mult mai favorabil investițiilor, întrucât UE a mai redus din birocrația accesării de fonduri europene și, mai mult, a suspendat Pactul de Stabilitate și Creștere care impunea un deficit bugetar de maxim 3% statelor membre. Pe final, Ioana Constantin a precizat că Guvernul actual trebuie să se axeze și pe relansarea economiei autohtone, în contextul în care granițele multor state sunt închise din pricina COVID-19. 

Ioana Constantin: "Banii care vin de la UE trebuie accesați rapid. Mă refer aici pentru zona de IMM-uri. România continuă să se împrumute foarte mult pentru cheltuieli curente, pentru zona de consum. Noi acum ne aflăm într-un moment în care trebuie să împrumutăm acești bani pentru a-i duce în investiții. Când spun investiții mă refer inclusiv la investiții în infrastructură, pentru autostrăzi. Polonia și Cehia pompează aproximativ 50 de miliarde de euro în investiții, în infrastructură, în spitale, în școli, în economie. Injecții de lichidități. Despre asta este vorba. 

La nivelul UE nu mai avem acel pact Pact de Stabilitate și Creștere care ne impunea un anumit deficit. În acest moment, putem face împrumuturi pe care să le ducem în investiții. Spitalele regionale nu au fost făcute, dar pot fi luați acum acești bani și duși către spitale. De asemenea, ne uităm la agricultură. Suntem o țară binecuvântată cu această zonă agricolă în care trebuie să investim de la sistemul de irigații până la crearea de centre de colectare de legume și fructe. Uitați-vă la producătorii noștri cum în aceste zile sunt în continuare obligați să arunce legume, fructe pentru care au muncit și au investit foarte mult pentru că e criza aceasta sanitară și a doua problemă e legată de faptul că nu avem centre de colectare, pentru că nu se pot desfășura în niciun fel astfel încât să vândă. 

Să știți că nu este atât de complicat. Trebuie accesate aceste împrumuturi pentru infrastructură, sănătate, educație, ceea ce se face de la SUA până la Cehia. În aceste zile injecții consistente în economie și în investiții. Șomajul tehnic e o soluție pe termen scurt. El va funcționa pe perioada stării de urgență, dar nu funcționează la nesfârșit. Economia trebuie relansată. Și pentru că sunt atâtea granițe închise în acest moment e o bună oportunitate să relansăm industria autohtonă, industria românească. E un bun moment de relansare a economiei locale, a economiei autohtone". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.