Europe first: un lider PNL propune UE să aplice modelul SUA pentru a reduce dependența față de China comunistă


Europe first: un lider PNL propune UE să aplice modelul SUA pentru a reduce dependența față de China comunistă

Vicepreședintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci din Camera Deputaților, liberalul Bogdan Huțucă, a atras atenția că atât România, dar și Europa au dovedit, în contextul crizei COVID-19, o vulnerabilitate față de China, mai ales legat de importurile de echipamente medicale şi de medicamente.

În acest sens, liderul PNL Constanța a subliniat că acum "este mai clar ca niciodată că avem nevoie de o industrie europeană puternică care să poată livra, în orice situaţie, dar mai ales în situaţii excepţionale ca aceasta, orice tip de echipament şi produs medical de care avem nevoie".

Pe cale de consecință, Huțucă a precizat că UE trebuie să vină cu politici de susţinere a mediului de afaceri, cu scăderi de taxe, cu politici de debirocratizare şi dereglementare, dar şi cu renunţarea la anumite politici «verzi» extreme care nu fac decât să alunge locurile de muncă și fabricile pe alte continente, invocând modelul american ca fiind unul de succes, refiind adus în SUA un procent important din producţia de peste hotare.

Bogdan Huțucă: "Criza sanitară din aceste zile ne-a arătat o vulnerabilitate uriaşă pe care ţările membre UE o au faţă de China, şi anume dependenţa faţă de importurile de aici, dar mai ales de dependenţa faţă de importurile de echipamente medicale şi de medicamente din această ţară.

În ultimele decenii, mare parte din companiile multinaţionale au preferat să-şi mute producţia în ţări din Asia, în special în China, în primul rând datorită costurilor mici de producţie generate de mâna de lucru ieftină, dar şi pentru că acolo scăpau de presiunile acelei zone de ecologişti anarhişti din Occident.

În situaţii normale, ne bucurăm cu toţii de produsele ieftine realizate în China, chiar dacă acestea nu sunt la cele mai înalte standarde calitative. Iată însă că exact în momentul în care avem cu toţii mai mare nevoie de anumite produse ce fac diferenţa între viaţă şi moarte, avem probleme majore în a le achiziţiona. Acum este mai clar ca niciodată că avem nevoie de o industrie europeană puternică care să poată livra, în orice situaţie, dar mai ales în situaţii excepţionale ca aceasta, orice tip de echipament şi produs medical de care avem nevoie.

Liderii europeni trebuie să renunţe la orice formulă de inhibare a dezvoltării economice, căci acestea nu au făcut decât să alunge locurile de muncă şi fabricile pe alte continente. În curând la nivelul UE vom avea zeci de milioane de şomeri în căutare de locuri de muncă. Obligaţia noastră este să facilităm apariţia acestor locuri de muncă şi nu să continuăm politicile de inhibare care ne-au adus aici. Dacă nu ne trezim nici acum, UE riscă să devină un actor economic şi implicit politic dependent de alte forţe globale care înţeleg mai bine decât oricând că o economie puternică trebuie să aibă o puternică componentă de producţie.

Trebuie să venim la nivel european cu politici de susţinere a mediului de afaceri, cu scăderi de taxe, cu politici de debirocratizare şi dereglementare dar şi cu renunţarea la anumite politici «verzi» extreme care nu fac decât să alunge locurile de muncă.

Modelul american s-a dovedit unul de succes. Înaintea crizei, companiile americane au relocat în SUA un procent important din producţia de peste hotare, iar acest proces va continua acum într-un ritm şi mai accelerat. Liderii europeni au acum obligaţia de a face acelaşi lucru. Liderii europeni au acum obligaţia de a pune europenii pe primul loc".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.