Un deputat devoalează modul prin care unii români se îmbogățesc doar din afaceri cu statul: "Banii vin din taxele și impozitele noastre"


Un deputat devoalează modul prin care unii români se îmbogățesc doar din afaceri cu statul: "Banii vin din taxele și impozitele noastre"

Deputatul USR Claudiu Năsui a publicat pe Facebook o analiză critică a oamenilor „care s-au îmbogățit exclusiv din aftaxaceri cu statul”.

Deputatul USR susține că una dintre cele mai practicate metode de îmbogățire din fonduri publice este cea a achizițiilor publice, respectiv faptul că licitațiile sunt specifice și limitate, astfel încât „sunt câștigate de cine trebuie”.

Pe cale de consecință, Claudiu Năsui prezintă cum se îmbogățesc cei care fac afaceri exclusiv cu statul, iar astfel face o comparație între o licitație programată în luna martie, potrivit căreia, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat dorește să cumpere covoare pentru care statul oferă 120.000 de euro și covoarele cumpărate de Casa Albă în 2017 pentru biroul președintelui care au costat 17.000 de dolari, adică 15.000 de euro.

Redăm analiza lui Claudiu Năsui:

„La stat, pe picior mare - Partea 1

România este plină de milionari de hârtie: oameni care s-au îmbogățit exclusiv din afaceri cu statul. Dar cum ajunge cineva să facă sume colosale pe bani din fonduri publice?

Una din metodele practicate sunt achizițiile publice: licitații care sunt atât de specifice și atât de limitative, încât ele sunt câștigate de cine trebuie încă dinainte să fie publicate pe site-ul oficial pentru achiziții publice.

Să luăm un exemplu al unei licitații care este programată pentru luna martie: Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat dorește să cumpere covoare. Până aici, nimic deosebit. Dacă, însă, începem să ne uităm la detalii, vedem că acestea sunt foarte bine specificate, după cum menționează caietul de sarcini ce poate fi consultat AICI.

Astfel, covoarele trebuie să fie 100% din lână de Noua Zeelandă, sau echivalent, să fie țesute și nu lipite, și să respecte un design stabilit foarte clar.

În afară de aceste detalii tehnice, cât credeți că vrea statul să dea pe aceste covoare? 120.000 de euro. Toate acestea doar pentru covoare într-o casă de protocol despre care nu știm alte detalii decât că va avea niște covoare ce vor costa aproximativ 130 euro/mp.

Să ne uităm și la un exemplu similar ca să putem face o comparație. În 2017, când a fost redecorat biroul Casei Albe din America, covoarele de protocol făcute la comandă special pentru asta au costat 17.000 de dolari, adică aproximativ 15.000 de euro. Acolo este vorba despre președintele Americii, aici nu știm cine va călca în picioare miile de euro, dar știm de unde vor veni banii: din taxele și impozitele noastre, a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.