Statele Unite CĂȘTIGĂ războiul economic cu China și în India


  • ACP
  • Jan 24, 2019 15:49
  • 5539
Statele Unite CĂȘTIGĂ războiul economic cu China și în India

China ultimilor ani s-a aflat în marș rapid pentru a depăși economic America și a deveni astfel prima economie a lumii. Produsele chinezești – cum bine știm – au invadat toate piețele de mai multă vreme și practic e greu de imaginat cum ar mai fi lumea fără ele. China a vrut să meargă mai departe – au fost lansate proiecte gigantice de infrastructură care să acopere Asia, Europa și Africa, pentru a conecta mult mai bine lumea întreagă de China, pentru creșterea exporturilor și a influenței Chinei în lume. Economia Chinei a crescut rapid până acum, dar și constant, depășind de la distanță restul țărilor asiatice, inclusiv Japonia ori India, chiar dacă aceasta din urmă are de asemenea o creștere economică accelerată în ultimii ani și va avea un număr mai mare de locuitori în curând, în anul 2024 – mai multe detalii AICI.

Numai că India nu este pentru China doar o țară concurentă economic și neprietenă în domeniul politic-militar, ci este și o piață imensă și foarte apropiată geografic, așadar atrăgătoare și necesară pentru cursa de cucerire a primului loc între economiile lumii. În ultimii ani, China a urcat susținut către locul de prim partener comercial al Indiei, loc pe care s-a aflat în anul fiscal 2017-2018 și lucrurile păreau că vor rămâne așa pentru mai multă vreme, chiar în condițiile unor probleme destul de complicate pe care cele două țări și le fac la granița comună. Bineînțeles, cu un deficit mare înregistrat de India în favoarea Chinei. Războiul comercial dintre America și China a schimbat însă un pic datele problemei pentru că acum produsele americane ajung mai greu pe piața chineză și era necesară găsirea altor furnizori pentru acestea, furnizori găsiți si în India, care îndată ce vor începe să exporte în China vor diminua parte din deficitul înregistrat de India în relația cu China – mai multe detalii AICI.

În același timp însă, creșterea exporturilor din India în China ar susține consolidarea primului loc în clasamentul partenerilor comerciali ocupat de China. Pe 22 ianuarie, Harsh Vardhan Shringla, ambasadorul Indiei numit în primele zile ale anului în Statele Unite, a făcut un anunț, la un eveniment al Camerei de Comerț americane, care tulbură liniștea Beijingului – India va cumpăra petrol și gaze din America în valoare de 5 miliarde de dolari, în fiecare an, în anii care vor urma, iar mai multe companii indiene au plasat comenzi pentru 300 de avioane, în valoare de 40 miliarde de dolari, companiilor producătoare americane. Consecința imediată este că America a devenit acum primul partener comercial al Indiei și se pare că va rămâne așa pentru anii care vor urma. Ambasadorul a menționat și numărul mare al studenților indieni care învață în America, 227.000, care contribuie cu 6,5 miliarde de dolari pentru sectorul academic american. În ultimii doi ani schimburile comerciale au crescut de la valoarea de 119 miliarde de dolari la 140 de miliarde, tința fiind 500 miliarde pe an – mai multe detalii AICI.

În domeniul apărării, India a plasat comenzi în valoare de 18 miliarde dolari în America, lucru ce arată că Rusia nu mai este furnizorul preferat pentru armata al guvernului de la New Delhi.

Toate acestea contează ca o altă victorie mare a administrației Trump în fața Chinei, într-o țară imensă care se dezvoltă rapid și care tocmai a ajuns pe locul 5 între economiile lumii, devansând Marea Britanie. Nu este nici pe departe doar o victorie de palmares ci un indicator al extraordinarei performanțe făcută din nou de economia americană în anii din urmă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.