Raportul Mueller: echipa de campanie a lui Trump nu a colaborat cu Rusia, iar președintele SUA nu a obstrucționat justiția


Raportul Mueller: echipa de campanie a lui Trump nu a colaborat cu Rusia, iar președintele SUA nu a obstrucționat justiția

Preşedintele Donald Trump a salutat duminică concluziile mult-aşteptatului raport al procurorului special Robert Mueller, care a constatat că echipa sa de campanie nu a colaborat cu Rusia, transmite Reuters.

'Nicio înţelegere secretă, nicio obstrucţionare, DEZVINOVĂŢIRE completă şi totală. PĂSTRAŢI AMERICA MĂREAŢĂ", a fost primul comentariu postat pe Twitter de Donald Trump după aflarea conţinutului scrisorii adresate Congresului de Procurorul general William Bar, ce conţine concluziile raportului anchetei desfăşurate timp de aproape doi ani, potrivit agerpres.ro

Principalele rezultate ale investigaţiei, care s-a întins pe parcursul ultimilor doi ani, sunt cuprinse într-o scrisoare de patru pagini pe care procurorul general William Barr a adresat-o duminică Congresului SUA, informează newsweek.ro

„Procurorul special nu a descoperit că echipa de campanie a lui Trump sau oricine a avut legătură cu aceasta, a conspirat sau s-a coordonat cu guvernul rus în aceste eforturi, în pofida ofertelor multiple ale unor persoane afiliate părţii ruse de a sprijini campania lui Trump", scrie în document. 

„Nu există o concluzie definitivă cu privire la o posibilă obstrucţionare a justiţiei” de către președintele Trump, mai scrie William Barr, cel care, în mai 2017, l-a destituit pe directorul FBI, James Comey.

„Fără să conchidem că preşedintele s-a făcut vinovat de un delict, cu toate acestea acest raport nu îl disculpă”, punctează Barr. El explică faptul că raportul lui Mueller nu menţionează vreun delict susceptibil să antreneze, în opinia sa, proceduri judiciare în baza obstrucţionării justiţiei”.

Ancheta echipei procurorului special Robert Mueller a durat 675 de zile, perioadă în care s-au scurs public foarte puţine informaţii. Investigaţia a ţinut însă Statele Unite în suspans, situaţie ce aminteşte de afacerea Watergate care a dus la demisia preşedintelui Richard Nixon în august 1974.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.