Înaintea Duminicii Iertării. Cronica unei impietăți


Înaintea Duminicii Iertării. Cronica unei impietăți

La slujba de strămutare a osemintelor Regelui Carol al II-lea în necropola regală de la Curtea de Argeș oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Calinic Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului și ÎPS Nifon Arhiepiscop al Târgoviștei, au participat Principele Radu, Principesele Sophia și Maria, Principele Nicolae cu soția sa Alina Maria, Paul Lambrino cu soția și copilul.

Dacă invitarea nepotului biologic (nu și dinastic) al lui Carol al II-lea la ceremonia religioasă (ca să camufleze un scandal – forma de existență a domnului Lambrino!) poate fi interpretată ca un simplu gest creștinesc, nu același lucru se poate spune despre faptul că nepotul de sânge al Regelui Mihai nu a fost invitat. Deși a fost prezent, ca la toate ceremoniile religioase ale familiei, transmisia TVR-ului a ocolit intenționat imaginea Principelui Nicolae, abia spre sfârșit arătându-l de câteva ori.

Rostirea repetată și titrarea ”Regele Mihai nu l-a iertat pe tatăl său” este o nouă ofensă adusă staturii morale, ființei creștine a Regelui Mihai, despre care, la pomenirea de 40 de zile, ÎPS Calinic spunea: ”Nu am cunoscut o ființă mai lipită de Dumnezeu ca Regele Mihai!”. NU poate spune nimeni că Regele Mihai nu și-a iertat tatăl. Poate duhovnicul, dar ar încălca taina spovedaniei.

Nu l-am întrebat niciodată pe Regele Mihai dacă și-a iertat tatăl. Dar, din numeroasele dialoguri pe care le-am avut, am reținut că era conștient de evoluția vieții spirituale în ceea ce-l privea. Nu o dată mi-a spus, referitor la evenimente și persoane din trecut, că la vârste înaintate vezi și judeci altfel lucrurile, cu mai multă îngăduință, cu mai multă înțelepciune și credință. Și mi-a spus, copleșit de o mare emoție, că Regina Mamă Elena l-a iertat pe Carol al II-lea. ”Nu se putea duce în fața lui Dumnezeu cu povara asta!”. Cuvintele Regelui. De aceea cred că scuza pentru absența Custodelui Coroanei de la ceremonia de astăzi (”că Regele nu și-a iertat tatăl”) este o impietate. În Postul Paștelui, la pomenirea celor 40 de mucenici, înaintea Duminicii Iertării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.