Expert în constituționalism, verdict fără ocolișuri: "România e mai aproape ca oricând de tiparul oligarhic al unei cleptocraţii! Inacţiunea şi somnolenţa civică trebuie abandonate!"


Expert în constituționalism, verdict fără ocolișuri: "România e mai aproape ca oricând de tiparul oligarhic al unei cleptocraţii! Inacţiunea şi somnolenţa civică trebuie abandonate!"

Profesorul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, expert în constituționalism, Ioan Stanomir a vorbit despre regimul Dragnea și urmările înfricoșătoare pentru statul de drept și pentru români, într-un eitorial publicat de Marginaliaetc.ro în urma OUG date de Toader pentru modificarea legilor justiției. 

Stanomir susține că regimul Dragnea a reușit să destabilizeze în doi ani România prin neutralizarea instituțiilor menite să apere egalitatea în fața legii, ceea ce chiar și Victor Ponta sau USL nu au făcut-o cu succes.

„A fost nevoie de doi ani pentru ca regimul Dragnea să reuşească acolo unde Victor Ponta şi majoritatea USL dăduseră greş. A fost nevoie de doi ani pentru ca regimul Dragnea să atingă un obiectiv care părea imposibil de atins după extraordinara mobilizare civică din iarna anului 2017.A fost nevoie de doi ani pentru ca regimul Dragnea să elimine aproape întreaga arhitectură a statului de drept şi să neutralizeze instituţiile menite să apere egalitatea în faţa legii. Ziua de ieri, o dată cu Ordonanţa de Urgenţă ce anunţă noul statut al secţiei speciale de anchetă a magistraţilor, este capătul de drum al unui parcurs ce se soldează cu recăderea României în starea de arbitrariu şi cu impunerea controlului politic asupra puterii judecătoreşti şi a asupra magistraţilor”, a scris politologul.

Totodată, Ioan Stanomir mai spune că schimbările făcute de Guvern sunt îngrijorătoare pentru statul de drept, pe termen mediu și lung, iar astfel România este mai aproape ca niciodată de tiparul oligarhic al unei cleptocrații.

„Regimul Dragnea înfăptuieşte, aşadar, în chiar intervalul în care România deţine Preşedinţia Uniunii, o schimbare cu consecinţe dramatice, pe termen mediu şi lung: lichidarea,de facto şi de jure, a sistemului întemeiat pe domnia legii. Deşi, formal, România mai aparţine, încă, spaţiului occidental de valori, în mod practic, o dată cu noua formulă care se aplică, ea încetează să mai ţină de această familie de naţiuni: România este, în momentul de faţă, mai aproape ca oricând de tiparul oligarhic al unei cleptocraţii, mai scrie Stanomir.

După ce dă patru exemple de distrugere a statului de drept, Stanomir adresează un mesaj românilor, prin care transmite cetățenilor că ei înșiși sunt răspunzători de viitorul țării prin asumarea opțiunii lor civice, politice și morale.

Inacţiunea şi somnolenţa civică trebuie abandonate. În acelaşi timp, anul acesta, ca an electoral, trebuie să devină ocazia formulării unui mesaj clar şi ferm, îndreptat împotriva unui regim toxic şi destructiv. Solidaritatea în curaj a magistraţilor este, la rândul ei, un element în această formă de rezistenţă.

Este această distrugere ireversibilă? Cei care vor da răspunsul la întrebare sunt românii înşişi. Prin opţiunile lor civice, politice şi morale,ei sunt răspunzători pentru viitorul patriei lor. Alegerile de acum sunt clare. Asumarea lor este următorul pas de făcut”, a expertul în constituționalism.

CITIȚI EDITORIALUL INTEGRAL AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.