EXCLUSIV Avocatul Cristian Băcanu demontează OUG privind modificarea legilor justiției: "E vădit neconstituțională"!


EXCLUSIV Avocatul Cristian Băcanu demontează OUG privind modificarea legilor justiției: "E vădit neconstituțională"!

Ministrul Justiei, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că Executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. O modificare importană anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul General: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă Guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Toader, slujitor model pentru Dragnea. S-au adoptat 2 OUG prin care justiția e capturată și mai mult. Augustin Lazăr nu mai poate infirma anchetele Secției speciale

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu avocatul Cristian Băcanu pentru a analiza OUG dată de Tudorel Toader privind modificarea legilor justiției. Concret, președintele Comisiei Juridice din cadrul PNL București i-a dat o veste incomodă Ministrului Justiției și anume că OUG privind modificarea legilor justiției este neconstituțională. În ceea ce privește conținutul OUG, Cristian Băcanu a evidențiat o serie de argumente care arată că Guvernul nu mai are nicio treabă cu regulile jocului democratic.

"Ordonanța privind modificarea legilor justiției este în mod vădit neconstituțională, având în vedere că ea vine la foarte scurt timp după promulgarea unor modificări realizate de Parlament în privința acestor legi. De altfel, este a două oară când Guvernul intervine în acest sens, și neconstituționalitatea rezultă din faptul că este încălcată voința Parlamentului. Guvernul NU POATE să modifice prin ordonanță ceea ce a fost adoptat de Parlament.

Lăsând la o parte acest aspect procedural, avem o Ordonanță prin care Ministrul vrea să simplifice numirea unor oameni apropiați de acesta și de PSD-ALDE în pozițiile-cheie ale parchetelor. Toate măsurile sunt adoptate cu dedicație și vreau să explic: conform modificărilor, procuror-șef la DNA de exemplu poate fi și un judecător. Este evident că Ministrul are în vedere o astfel de persoană pentru această poziție, din moment ce doamna Florea nu va fi acceptată niciodată de către Președintele Klaus Iohannis.

Apoi, avizul pentru numirea procurorilor în funcții de conducere a fost transferat de la secția de procurori spre plenul CSM. Ei bine, secția de procurori era un adversar declarat al politicilor domnului Ministru, așa că domnul Tudorel Toader s-a gândit că nu ar fi rău ca în timp să îl lase fără atribuții.

Limitarea perioadei în care un parchet poate fi condus de un interimar la 45 de zile este din nou o măsură dată cu dedicație și trebuie să ne uităm din nou spre Direcția Națională Anticorupție.

În definitiv, trebuie să spun că în opinia mea este absolut inadmisibil ca Guvernul să se joace de-a ordonanță de urgență ori de câte ori dorește să evite colaborarea loială cu instituția Președintelui, cu secția de procurori din CSM sau cu alte instituții. Nu, ceea ce face Guvernul nu respectă regulile jocului democratic și pot spune fără să clipesc: am senzația că acest Guvern își dorește tot mai mult să conducă autoritar, folosindu-se de mijloace incorecte și lipsite de legitimitate", a declarat Cristian Băcanu în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.