VIDEO. Cozi uriașe și nervi întinși la Nădlac. Românii care lucrau la negru prin Italia „vor acum acasă să moară în țara lor”


VIDEO. Cozi uriașe și nervi întinși la Nădlac. Românii care lucrau la negru prin Italia „vor acum acasă să moară în țara lor”

Cozi imense la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, unde timpul de așteptare a ajuns la aproximativ 50 de minute, în noaptea de marţi spre miercuri, din cauza controalelor sanitare efectuate de autorităţi, în contextul noului coronavirus.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Matei Filip Ionuţ, a declarat, pentru AGERPRES, că numărul celor care s-au prezentat la intrarea în ţară prin Nădlac II a fost mai mic în ultimele 24 de ore faţă de zilele obişnuite, însă pasagerii autoturismelor sau autocarelor completează chestionare cu privire la zonele din care vin şi sunt verificaţi din punct de vedere medical, astfel că se aşteaptă mai mult pentru tranzitare.

"În ultimele 24 de ore, prin punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 11.000 de persoane pe sensul de intrare în ţară. Precizăm faptul că anul trecut în aceeaşi perioadă am avut pe sensul de intrare 14.000 de persoane, valorile de trafic fiind acum în scădere. În acest moment, formalităţile de frontieră se efectuează pe trei artere la intrarea în ţară prin PTF Nădlac II, iar timpul de aşteptare este de 40-50 de minute. Timpul de aşteptare mai ridicat înregistrat în acest moment este cauzat de măsurile suplimentare dispuse în punctele de frontieră în contextul noului coronavirus, respectiv verificările efectuate de către poliţiştii de frontieră, completarea formularului pus la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică, precum şi măsurile dispuse de specialiştii acestei instituţii", a declarat Matei Filip Ionuţ.

În judeţul Arad se află în carantină 80 de persoane care au venit din "zone roşii", majoritatea din Italia. Acestea se află în două centre de carantină. La unul dintre ele, în jur de zece persoane au avut un conflict verbal cu responsabilii DSP care i-au pus în carantină, cerând să fie lăsate să plece.

"Câteva persoane au refuzat să intre în carantină, motivând că nu au probleme de sănătate. Din aceasta cauză, s-a solicitat de către DSP sprijinul Poliţiei. Situaţia a fost aplanată şi nu au existat alte incidente. Persoana depistată pozitiv la testul pentru coronavirus, aflată într-un centru de carantină, a fost preluată de un echipaj specializat ISU, fiind transportată la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma. 

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, a afirmat, marţi, că, din 23 februarie şi până în prezent, peste 40.000 de persoane care au avut punct de plecare sau au tranzitat Italia au intrat în România, mai informează Agerpres.

”Până în prezent, din Italia sau cei care au tranzitat Italia şi au ajuns în România, din 23 februarie până în prezent, au intrat în ţară 40.612 persoane, dintre care peste 34.000 sunt români şi 3.800 sunt italieni, iar 2.500 – alte cetăţenii”, a declarat Ioan Buda, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, a declarat într-o emisiune la TVR 1, că sunt 500.000 de români în Italia care lucrau la negru și acum vor acasă, în România, ”să moară în țara lor”. 

„Probabil că stoparea zborurilor dintre Italia şi România a fost o greşeală. Guvernul României nu a venit spre noi să ne liniştească şi să ne spună că situaţia de moment trebuie gestionată ca la carte. Este o lipsă totală de comunicare", a mai declarat Eugen Terteleac. 

Numărul deceselor provocate de coronavirusul COVID-19 a crescut în Italia, bilanţ tragic arătând că răspândirea coronavirusului nu dă semne de încetinire.

Italia este acum pe locul doi în lume, după China, în privinţa numărului deceselor provocate de noul coronavirus.

Cele mai multe cazuri rămân concentrate în nordul Italiei, în Lombardia, în Emilia Romagna şi în Veneto, dar toate regiunile ţării au raportat cazuri de infectare, inclusiv Valle d\"Aosta, care până miercuri nu avea niciunul confirmat.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.