Dictatura PSD și Dragnea deghizat


Dictatura PSD și Dragnea deghizat

Ieri tandemul Iohannis&Orban a înregistrat prima înfringere din 26 mai 2019 încoace. Anul trecut a fost pavat cu victorii mari liberale împotriva PSD. Luni s-a întors roata. Nu știu pentru cît timp și cu ce efecte. Tîrla care-și zice CCR – plină cu politruci de inspirație stalinistă – a hotărît astfel. PSD era leșinat prin smîrcuri, dar CCR, vigilentă( nu e ea brațul înarmat al reacțiunii bolșevice?), și-a spus că e cazul să intervină în favoarea neajutoraților pesedei.

Ce-ar trebui să facă Iohannis la prima oră, azi? Întîi de toate să concedieze mai mulți consilieri de la Cotroceni, anume pe cei care au pus pe masă scenariul acestor săptămîni – combinația letală de alegeri în două tururi și alegeri anticipate. Două ținte pe care PNL nu avea cum să le atingă cu doar 20% voturi în Parlament. Un scenariu fantasmagoric care prevede trîntirea a trei guverne Orban! Fără precedent!!! Amețit de succesele din 2019 Iohannis a mușcat momeala și a jucat la mare risc. A crezut ca poate orice, că Parlamentul este la cheremul lui. A fost prost sfătuit și cineva ar trebui să plătească…

Iohannis de data asta a pierdut, cum a recunoscut aseară în fața presei. Aerul lui trimfător, de ins bine hrănit si prosper, a dispărut ca prin farmec. A redevenit morocănos, nu mai zîmbește. Aseară era pămîntiu, fără chef de vorbă de parcă ar fi înghițit cinci linguri de ulei de pește. Nu îi place să dea vești proaste – meteahnă a tuturor politicienilor. I-au reușit toate combinațiile din ultimul an, în afară de ultima.  De ce? Pentru că manevra imaginată la Cotroceni era mult prea amplă. Pentru ca PNL & Iohannis au deschis prea multe fronturi, cu resurse foarte limitate. Pentru ca operația avea prea multe necunoscute și undeva tot trebuia să se rupă lanțul trofic. Ca să funcționeze jucăria trebuia să nu existe întîrzieri și să nu apară nicio defecțiune, ceea ce era puțin probabil să se întâmple.

Toată lumea se gîndește acum la efecte, mai ales electorale. Primele sondaje de opinie după nefasta zi de ieri vor indica o scădere a PNL și creșterea PSD. La fel și pentru Iohannis. În PNL, presupun, se va încerca răsturnarea lui Orban – va fi făcut răspunzător de înfringere. Pretendenții la șefie sunt Raluca Turcan și Rareș Bogdan. Cei doi au protecția lui Iohannis. Va fi tentat oare să profite de acest moment? Va încerca Iohannis să îl debarce pe Orban? Cert, are nevoie de un țap ispășitor care să dea la spate păcatele lui proprii în această bătălie pierdută. În fond, el este cel care a insistat pentru acest scenariu și a presat pentru alegeri anticipate etc. Orban s-a lasat greu dar a cedat în cele din urmă.

Vom vedea ce va ieși de aici. Situația s-a complicat infinit. Marele pericol este să ne întoarcem la dictatura PSD, cu un Dragnea deghizat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.