Dodon pune în aplicare indicațiile Kremlinului


Dodon pune în aplicare indicațiile Kremlinului

După ce a apostrofat ambasadorii noștri la recentele întrevederi de la MAEIE și Președinție, excelând în limbajul bădărănesc ce-l caracterizează plenar, vedeta nr.1 a politicii externe moldovenești și-a amintit de politicile “diplomatice” ale “profesorului” său de altă dată – Vladimir Voronin. De la acesta a însușit de minune ce înseamnă a arăta, inițial, cu degetul, ca, mai apoi, să purceadă la expulzarea diplomaților și ambasadorilor. Profund inspirat și recunoscător politicilor similare de la Kremlin, Dodon, contrar prevederilor constituționale, atacă ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene insistând că, chipurile, s-au implicat în treburile interne ale Republicii Moldova. Exact același lucru l-a făcut și Voronin în 2009, când a expulzat câțiva diplomați români, ulterior declarând persona non-grata Ambasadorul României la Chișinău.

Tupeul lui Dodon depășește orice limită și decență diplomatică, pe care el nu le are cu desăvârșire. Comportamentul lui în relațiile cu diplomații străini este similar cu cel de la PSRM sau de pe la “guleaiurile” (petrecerile) de la Condrița, Sadova sau de pe muntele Athos. Câtă inteligență de șef de stat ar trebui să ai, apostrofând diplomații străini că “dacă tare sunteți îndrăgostiți de vreun partid politic, că unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA, dacă vreți să fiți membri de partid, primiți cetățenia RM și faceți politică, dar nu vă ocupați de promovarea imaginii unui partid politic”. Este culmea impertinenței și a limbajului mojicesc în relațiile cu ambasadorii UE. Ați văzut vreodată un „limbaj diplomatic” similar, pe care Dodon l-ar utiliza în public, când e vorba de „activitățile diplomatice” ale Ambasadorului și a „diplomaților” Federației Ruse la Chișinău? Niciodată! Din simplul motiv că Dodon este exponentul de vază al intereselor rusești în Republica Moldova.

Oare chiar Ministerul de Externe și Guvernul nu au elementara decență (dar și obligațiune!) să-i tempereze vedetei nr. 1 a diplomației moldovenești „apucăturile diplomatice”? Cu atât mai mult cu cât acesta are și un consilier prezidențial pentru politică externă, care vreo 10 ani a tot stat la Bruxelles, ducând brațe de flori la Ambasada și la Misiunea Federație Ruse în Belgia și la UE.

Oare chiar Ambasadorii României, Poloniei și a UE la Chișinău sunt inamicii „statalității și neutralității permanente” a Republicii Moldova, conform gândirii total intoxicate de ură proletară a lui Dodon?

Tot mai pregnant se conturează o tendință foarte periculoasă a lui Igor Dodon de a compromite unele state ale UE și chiar Uniunea Europeană din simplul motiv că acestea nu vor să facă jocul lui și al PSRM-ului, respectiv al Rusiei. Pentru Dodon nu UE și partenerii noștri adevărați sunt importanți, ci doar indicațiile de la Kremlin, pe care le execută cu o docilitate incredibilă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.