Mafia sexuală și pedofilii din federațiile sportive franceze. Solicitările și promisiunile ministrului Sporturilor, Roxana Mărăcineanu


  • ACP
  • Feb 4, 2020 16:08
  • 2881
Mafia sexuală și pedofilii din federațiile sportive franceze. Solicitările și promisiunile ministrului Sporturilor, Roxana Mărăcineanu

Solicitarea demisiei lui Didier Gailhaguet, șeful Federației Franceze a Sporturilor de Iarnă (FFSG), solicitare lansată de Roxana Mărăcineanu, care conduce Ministerul Sporturilor din Franța, a fost oficializată luni, în toiul scandalului generat de lansarea cărții fostei campioane la patinaj artistic, Sarah Abitbol, în care sunt dezvăluite abuzurile sexuale pe care le-a îndurat, încă de la vârsta de 15 ani, din partea antrenorului ei.

După lansarea cărții, L'Equipe a publicat un articol în care descrie pe larg mai multe cazuri similare de abuz sexual și viol asupra unor minore, din patinaj, tenis și înot, săvârșite de antrenorii lor.

Ministrul Roxana Mărăcineanu a declarat că va înainta justiției cazul acesta, amenințând că va retrage Federației implicate în scandal suportul statului, ajutând în schimb la crearea unor asociații ale victimelor din sport. ”Greutatea faptelor și continuitatea în timp ilustrează că există o disfuncție generală în interiorul Federației”, a mai spus demnitara.

Sportul francez are acum de suportat acuzațiile cele mai grave, în special începând de la momentul în care antrenorul de tenis Andrew Geddes a fost condamnat la 18 ani de închisoare, în ianuarie, pentru violarea a patru minori pe care îi antrena, după care a urmat lansarea cărții patinatoarei Sarah Abitbol, apoi articolul din L'Equipe, care au detaliat abuzurile din federațiile sportive franceze.

Philippe Liotard, sociolog la Universitatea din Lyon, care a scris mai multe articole despre abuzurile sexuale din sport, a declarat pentru France 24: ”Zvonuri despre ce se întâmplă în patinajul artistic au mai circulat până acum, dar este interesant că acum oamenii sunt dispuși să asculte aceste cazuri, inclusiv în media”.

Profesorul Greg Décamps, care conduce departamentul de psihologie al Universității Bordeaux, spune că ”experții au arătat de mai mulți ani că aceste lucruri se întâmplă în toate sporturile, în toate federațiile, ceea ce e descoperit acum în federația de patinaj artistic fiind un caz deosebit de sordid”, care ilustrează starea generală din sportul francez.

”Pe de o parte avem Federația condusă ca o mafie, unde managerii acoperă, protejează și se amenință unii pe alții, iar pe altă parte avem victimele care au fost făcute să tacă, iar alții care știu ce se întâmplă sunt prea speriați ca să vorbească”, a mai spus Greg Décamps pentru France 24.

Fostul ministru al sportului francez, Laura Flessel, declarase în 2017, la vârful campaniei #MeToo, că nu există un cod al tăcerii în sportul francez. Sarah Abitbol relatează însă că atunci când, după retragerea sa din competiții, a încercat să vorbească despre cazul ei ministrului de atunci al sportului, Jean-Francois Lamour, acesta a răspuns că știe despre cazul antrenorului ei, pentru care există sesizări, dar că va închide ochii la acest caz. Jean-Francois Lamour, fostul ministru, declară acum că nu își amintește această conversație cu fosta patinatoare...

Gilles Beyer, antrenorul acuzat de Sarah Abitbol, a rămas director al echipei franceze de patinaj artistic și antrenor principal al acesteia, deși existau împotriva lui reclamații ale părinților copiilor agresați. Ulterior, după ce i-a fost reziliat contractul de consilier tehnic, Beyer a fost mutat în alt post de antrenor, rămânând în continuare apropiat Federației.

Acum, după mai mulți ani în care miniștrii sportului din Franța au lăsat practic să se întâmple aceste abuzuri înfiorătoare, actuala deținătoare a portofoliului, Roxana Mărăcineanu iese public și anunță că va trimite procuraturii datele despre acestea și că urmează să facă curățenie în minister. Acesta ar trebui să fie sfârșitul mafiei care sufocă o parte dintre federațiile sportului francez, după atâți ani în care a funcționat nestingherită – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.