Edilul rasist nu mai trebuie lăsat să candideze! Deputatul Ovidiu Raețchi, propunere împotriva primarului din Târgu Mureș: "Cred puternic în libertate, dar nu în libertatea de a fi un lider hitlerist"


Edilul rasist nu mai trebuie lăsat să candideze! Deputatul Ovidiu Raețchi, propunere împotriva primarului din Târgu Mureș: "Cred puternic în libertate, dar nu în libertatea de a fi un lider hitlerist"

Primarul orașului Târgu Mureș, Dorin Florea, a venit cu o propunere șocantă. El a spus că este nevoie de „introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii”. Viitorii părinți ar trebui să facă dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile, a unei situații financiare acceptabile. De asemenea, spune Florea, viitorii părinți trebuie să aibă un nivel de educație minim stabilit prin lege și, totodată, ar trebui stabilită o vârstă minimă la care un adult să devină părinte. Propunerea edilului a venit pe marginea discuției privind dublarea alocațiilor copiilor, promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. Edilul a dus discuția către un registru rasist și nazist, spunând că cei de etnie rromă fără o situație financiară stabilă "fac copii pentru alocație".

CITIȚI ȘI: Diletantism rasist din partea primarului din Târgu Mureș. Dorin Florea: "Țiganii sunt o problemă serioasă a României / Mă doare în fund de cei care mă fac nazist"

"Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel", a spus primarul.

Întrebat la Digi24 dacă a vorbit cu cineva de la nivel central despre această propunere, edilul a răbufnit : „Cu mine am vorbit, nu dau raportul nimănui, nu am ce raport să dau, nici lumină să iau! Am văzut problemele mari de siguranţă ale României”.

În acest context, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a reacționat tranșant în raport cu edilul rasist, atrăgând atenția că "trebuie să avem un mecanism eficient de suspendare a dreptului de a candida, cel puțin pentru un ciclu electoral, pentru politicienii rasiști și naziști". Mai mult, liberalul a atras atenția că a crede puternic în ideea de libertate nu înseamnă să trebuie tolerați liderii hitleriști. 

Redăm comunicatul deputatului PNL:

"Declarațiile primarului din Târgu Mureș ne arată de ce trebuie să avem un mecanism eficient de suspendare a dreptului de a candida, cel puțin pentru un ciclu electoral, pentru politicienii rasiști și naziști. Primarul din Târgu Mureș este un astfel de politician, care consideră că este chemat să decidă care sunt persoanele care au "dreptul legal" să devină parinți. Nazism în cel mai pur sens al termenului.

Grav este că primarul își asumă cu seninătate această calitate, știind că nu se poate face aproape nimic împotriva unui hitlerist pe actuala practică juridică din România. Uitați-vă la mâna dreaptă a Gabrielei Firea, viceprimarul Aurelian Bădulescu, un antisemit entuziast, asumat ca atare de Firea. Primarul de la Târgu Mureș nu doar că își asumă, încântat de sine, calitatea de nazist ("mă doare în fund de cei care mă fac nazist"), dar, în mod evident, utilizează acest discurs în contextul campaniei electorale iminente. Un populist asumat și cinic.

Pentru astfel de oameni ar trebui să existe un mecanism funcțional de interzicere a dreptului de a candida până își adaptează discursul la valorile Uniunii Europene, nu la cele ale Germaniei naziste. Cred puternic în libertate, dar nu în libertatea de a fi un lider hitlerist.".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.