Dublarea alocațiilor copiilor. Klaus Iohannis: "La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se află în analiză"


Dublarea alocațiilor copiilor. Klaus Iohannis: "La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se află în analiză"

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu are de gând în prezent să refuze promulgarea dublării alocațiilor copiilor, dar situația este analizată în continuare, întrucât este vorba despre niște sume care nu au fost prevăzute în proiectul de buget pentru 2020. 

Jurnalist: Aș vrea să vă întreb ce veți face cu dublarea alocațiilor, care ar fi trebuit deja să ajungă la dumneavoastră. Dacă le veți promulga, dacă veți face acest lucru, și dacă da, dacă ați discutat cu Guvernul despre posibile surse de finanțare?

Klaus Iohannis: Proiectul de lege a ajuns la mine și are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se află în analiză și, într-adevăr, se află în analiză și în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea Guvernului, fiindcă aici vorbim despre niște sume care nu sunt prinse în buget și atunci Guvernul va trebui să vină cu soluții pentru a vedea cum se poate continua. Dar repet, la momentul acesta, nu intenționez să refuz promulgarea.

Jurnalist: Ministrul de finanțe spunea că nu va crește deficitul, nu vor crește taxe, pentru ca aceste alocații să fie dublate. Vi s-a explicat de unde ar putea să fie tăiate cheltuieli, pentru că aceasta pare a fi singura soluție?

Klaus Iohannis: Există variante, cu siguranță, însă trebuie să fim foarte realiști. Prima rectificare de buget, deci o rectificare înseamnă să se mute bani de la un capitol la altul, se poate face abia la mijlocul anului.

Amintim că premierul Ludovic Orban a precizat luni că dublarea alocațiilor copiilor nu are susținere bugetară și ia în calcul patru variante pentru sancționarea proiectului de lege al PSD care a trecut de Parlament: "fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii".

Dublarea alocațiilor pentru copii nu are practic susținere bugetară, am spus-o din capul locului”, a declarat premierul Ludovic Orban la Digi24.

Noi ne dorim creșterea alocațiilor pentru copii, a adăugat el.

„De altfel, noi am asigurat în martie 2019 creșterea alocațiilor pentru copii la legea bugetului de stat. De ce am cerut o majorare atât de mare atunci, aproape dublarea? Pentru că PSD timp de aproape patru ani de zile nu a modificat alocațiile pentru copii, perioadă în care a existat creștere economică și a existat o rată a inflației, destul de mare. Pentru a compensa pierderea puterii de cumpărare, ca urmare a inflației în cei patru ani de zile și de a beneficia de creșterea economică. Noi am avut o fundamentare la momentul respectiv, am și spus din ce bani trebuie asigurată finanțarea acestei creșteri de alocații. PSD a venit populist și a spus: mai dublăm o dată, tot în 2019, fără niciun fel de sursă bugetară și fără niciun fel de motivație. Pur și simplu, că așa au vrut mușchii lor, a explicat Ludovic Orban, reamintind că tot printr-un proiect liberal alocațiile vor fi actualizate cu rata inflației.

Nu putem să aplicăm legea așa cum este ea adoptată, a mai spus Orban.

„Ne dorim creșterea alocațiilor, căutăm o soluție, avem mai multe variante în analiză, astfel încât să garantăm copiilor României că vor beneficia în timp de o creștere a alocației care să fie posibil de finanțat, care să nu creeze problema pe care ne-ar crea-o. Gândiți-vă că dublarea alocațiilor, așa cum a cerut PSD, înseamnă creșterea cheltuielilor bugetului de stat cu peste 6 miliarde, care înseamnă creșterea deficitului bugetar cu un procent semnificativ”, a explicat Ludovic Orban.

„Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare (al creșterii alocațiilor - n.r). Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.