Dorința eroinelor de la Dăruiește Viață a fost îndeplinită. Rețeaua lui Vâlcov din sistemul medical, destructurată de Victor Costache printr-o demitere-cheie


Dorința eroinelor de la Dăruiește Viață a fost îndeplinită. Rețeaua lui Vâlcov din sistemul medical, destructurată de Victor Costache printr-o demitere-cheie

Lacheul lui Darius Vâlcov din fruntea Agenției Naționale a Medicamentului a fost demis joi de ministrul Sănătății, Victor Costache, conform surselor Hotnews.

Este un nou pas important pentru deparazitarea sistemului medical. Adriana Cotel, o apropiată la rândul său a "eminenței cenușii" a guvernării PSDragnea și anume Darius Vâlcov, a fost demisă pe 29 noiembrie din fruntea Institutului Clinic Fundeni. 

CITIȚI ȘI: Vâlcov primește o lovitură dură din partea Guvernului Orban. O apropiată a "eminenței cenușii" economice a PSD a fost demisă

Marius Șișu conducea Agenția Națională a Medicamentului, care gestionează o piață estimată la peste 8 miliarde de euro anual, deși pregătirea lui profesională este mai mult decât precară, întrucât nu a reușit să treacă de examenul de amitere de la Facultatea de Farmacie și, mai mult, "este licențiat în Management la o universitate privată care a fost între timp desființată", potrivit Asociației Dăruiește Viață. 

Mai mult, conform G4media, Șișu a populat ANMDM cu apropiați și asociați. (citiți AICI despre caracatița binomului Vâlcov-Șișu din cadrul ANMDM)

De altfel, Carmen Uscatu și Oana Gheorgiu de la Asociația Dăruiește Viață, care au ridicat din donațiile a sute de mii de români, prin eforturi aproape supraomenești, un spital oncologic pediatric, au lansat în iunie 2019 o petiție online prin care solicitau demiterea lui Șișu din fruntea ANMDM. 

Textul petiției Asociației Dăruiește Viață, intitulat "STOP Incompetenței care decide soarta noastră medicală!":

"Boala nu alege. Nici accidentele nu aleg.

Atunci când ești bolnav, accesul imediat la medicamente și tratamente medicale de calitate poate face diferența între viață și moarte. În România, însă, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale este condusă, din februarie 2019, de o persoană fără niciun fel de experiență profesională în domeniu, care a picat admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie – Marius Șișu.

ANMDM este una dintre cele mai importante trei structuri din cadrul Ministerului Sănătății și este responsabilă, printre altele, de funcționarea pieței medicamentelor, de controlul calității lor, de prevenirea și gestionarea crizelor de medicamente, precum și de retragerea medicamentelor periculoase pentru sănătatea pacienților.

Prezența lui Marius Șișu în fruntea Agenției este un risc pentru sănătatea națională. Pentru sănătatea ta!

Cerem demiterea lui Marius Șișu din această funcție.

Semnează și tu! Tăcerea și neimplicarea ucid!

De ce este important?

1. România se confruntă constant, în ultimii 30 de ani, cu crize ale medicamentelor în toate domeniile. De multe ori pacienții sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele sau dispozitivele medicale de care au nevoie pentru tratament în spital sau acasă. Medicii și spitalele nu au soluții, iar vina nu este asumată de nimeni. Mai mult, autoritățile responsabile, inclusiv ANMDM, nu caută soluții pentru remedierea situației.

2. ANMDM este direct răspunzătoare pentru accesul la medicamente și dispozitive medicale. Agenția are rolul de a monitoriza și inspecta calitatea produselor medicamentoase, de a elibera autorizațiile de intrare pe piață a medicamentelor, de a preveni apariția medicamentelor contrafăcute în România, dar și de activități esențiale de farmacovigilență (retragerea medicamentelor care au efecte adverse nedorite).

3. În timp ce agențiile de profil din state europene sunt conduse de specialiști cu studii complete în domeniul farmaceutic și/sau medical și cu zeci de ani experiență, Președintele actual al ANMDM, Marius Șișu, este licențiat în Management la o universitate privată care a fost între timp desființată. În plus, experiența lui profesională se rezumă la vânzări de produse cosmetice și la conducerea unor farmacii prin intermediul unor societăți falimentare, cu datorii la bugetul de stat* – detalii dezvăluite în cadrul unei anchete de investigație Recorder. Din poziția de Președinte al ANMDM, Dl. Șișu ar trebui să coordoneze întreaga activitate a Agenției, buna structurare și funcționare a pieței medicamentelor din România și să gândească strategii în sfera politicilor de sănătate. Ținând cont de backgroundul său profesional, considerăm că Marius Șișu este incapabil să conducă o Instituție publică de care depinde viața pacienților români.

4. Profesioniștii din cadrul ANMDM sunt, în prezent, subordonați unei persoane căreia îi lipsește un minimum de competență profesională pentru o funcție cu o asemenea responsabilitate. Credem că demiterea lui Marius Șișu din fruntea ANMDM și înlocuirea sa cu o persoană competentă, care să poată gestiona această Instituție publică, în beneficiul pacienților români, plătitori de asigurări și taxe, se impune cu necesitate. În acest sens, Asociația Dăruiește Viață a trimis deja Scrisori Deschise către Președintele României, Primul Ministru, Ministrul Sănătății, Consiliului Științific al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Colegiul Medicilor și Colegiul Farmaciștilor.

Astăzi incompetența decide soarta noastră medicală".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.