WW3 se amână. Ministrul iranian de Externe anunță pe Twitter că Iranul nu vrea război cu Statele Unite


WW3 se amână. Ministrul iranian de Externe anunță pe Twitter că Iranul nu vrea război cu Statele Unite

Iranul nu caută războiul cu lumânarea, a scris pe Twitter ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, la câteva ore după ce Teheranul a bombardat două baze militare din vestul Irakului, unde se află și militari americani, fără a provoca însă pierderi de vieți omenești.

Atacul s-a produs la aproape cinci de zile de la uciderea generalului iranian Qasem Soleimani din ordinul președintelui american Donald Trump, care, până miercuri dimineață (ora 9.00 a României) reacționase doar pe Twitter la agresiunea iraniană, spunând că „până acum, totul este bine”.

„Iranul a luat măsurile adecvate pentru a se apăra, așa cum prevede Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, ripostând asupra bazelor militare de la care au fost lansate cu lașitate atacuri asupra cetățenilor și oficialilor noștri. Nu căutăm sub nicio formă o escaladare a conflictului, dar ne vom apăra împotriva oricărei forme de agresiune”, scrie Mohammad Javad Zarif pe Twitter, potrivit Reuters.

CITEȘTE ȘI: BREAKING NEWS! VIDEO. Un avion ucrainean cu 180 pasageri la bord s-a prăbușit lângă Teheran. Nu există supraviețuitori! Un iranian a filmat Boeingul în flăcări, înainte de impactul cu solul

Televiziunea naţională de la Teheran a transmis imagini din timpul lansărilor de rachete şi a anunţat că armata iraniană a atacat bazele în care se aflau militari americani drept răzbunare pentru uciderea generalului Qasem Soleimani.

În total, ar fi fost lansate peste 30 de rachete balistice, dintre care cel puţin o duzină au lovit cele două baze aeriene.

O parte dintre rachete ar fi fost lansate din Iran, dar există şi rapoarte potrivit cărora mai multe rachete au fost trase din interiorul Irakului.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Iranul a ripostat zgomotos, dar nu a julit pe nimeni. Expert: „În nici nu caz nu este un război. Este un atac mai mult pentru liniștea propriei populații”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.