Scandal și minciuni de Crăciun. Cum i-a insultat USR-istul Iulian Bulai pe creștini: Fecioara Maria este o ”mamă surogat”?!


  • ACP
  • Dec 28, 2019 17:20
  • 3971
Scandal și minciuni de Crăciun. Cum i-a insultat USR-istul Iulian Bulai pe creștini: Fecioara Maria este o ”mamă surogat”?!

Scandalul momentului – produs, cum deja bine se știe, de alegațiile parlamentarului USR Iulian Bulai, pe Facebook – începe să se stingă.

Cele scrise de el au fost rapid și eficient combătute de mai mulți comentatori, lucru ușor de făcut de altfel, de vreme ce referirea lui Bulai la textul biblic este o înșiruire de neadevăruri evidente și ușor de demontat, iar susținătorii lui și-au scris și publicat deja textele, chiar dacă fară o mare legătură cu ce a încercat să spună Bulai, într-o română aproximativă (uzitată și de principalii lui aplaudaci).

Textul parlamentarului USR pornește din prima cu o invenție, spunând că Hristos se naște sărac, deși atât textele biblice cât și textele Sfintei Tradiții arată clar că Fecioara Maria și Dreptul Iosif proveneau din familii respectabile și deloc sărace de descendenți ai regelui David.

Despre Dreptul Iosif se spune, în genealogia Mântuitorului Hristos, că este urmaș al Regelui Psalmist, cum erau și părinții Sfintei Fecioare, lucru știut din textele Vechiului Testament (Numeri 36. 6), unde este scris că o fiica unică la părinți trebuia să se casătorească cu cineva din acelasi trib.

Apoi, Bulai spune ca Sfânta Familie era ”ciudată”, fiind vorba de un soț trecut de prima tinerețe și o soție adolescentă, lucru deloc ciudat atunci și întâlnit și acum în Orientul Apropiat, unde încă au loc căsătorii cu minore.

Bulai o numește pe Sfânta Fecioară ”mamă surogat”, lucru care e de-a dreptul o erezie pentru noi, creștinii, care mărturisim că Maica Domnului este mama deplină a Pruncului Sfânt, Fiu al lui Dumnezeu, (Theotokos), așa cum a fost afirmat și la Sinodul din Efes, în anul 430.

Textul parlamentarului USR continuă în aceeași notă voit belicoasă, spunând fără vreun temei că Pruncul Hristos ar fi fost refuzat de comunitate, izolat, deși la nașterea Sa vin păstorii și magii cu daruri, iar la ceremonia de la 8 zile după naștere a fost bine primit la templu. Așadar e vorba despre o serie de prostii mari, de invenții paralele textului biblic, despre care domnul Iulian Bulai dă dovadă ca nu are habar, cu toate studiile sale teologice.

Biblia spune cu totul altceva decât balivernele emise de Bulai, oricum ar fi interpretat. Faptul că un parlamentar român spune prostii nu e deloc o premieră, ba din contră. Că din partea unor vizibili din USR vin lucruri insultătoare la adresa credinței românilor, iar nu e o premieră. Ce e de semnalat însă e șirul de susținători publici ai parlamentarului USR, chiar după ce s-a lamurit clar și pentru cei care habar nu au de credința majoritară a românilor că omul a debitat niște tâmpenii gigantești.

Lucian Mândruță e unul dintre cei care nu vede deloc o problemă în susținerea minciunilor revărsate de Bulai și îi ia explicit apărarea, acuzându-i pe cei care nu acceptă invențiile anapoda și insultele la adresa credinței – ”Din păcate, domnul Bulai a confundat poporul. Cu unul care stă de vorbă despre așa ceva. Al nostru nu stă să discute dogma. Crezi sau nu. Ăia care cred sunt 80-90 la suta. Lor nu le poți spune nimic diferit, nimic...”

Se poate înțelege de aici că Mândruță (care rareori știe despre ce vorbește) își dorește un popor care să accepte cu seninătate falsul și insulta la adresa credinței creștine. Cam cum își doreau comuniștii. ”Bulai a avut parte de același tratament cu Iosif și Maria”, a mai trântit Mândruță (fostul partener de joacă al Noricăi Nicolai, cu rățuște de plastic), arătându-și încă o dată marile limite intelectuale.

Nadina Ioana Dogioiu – senior editor la Ziare.com – intră în rândul apărătorilor lui Bulai întrebându-se retoric, pe Facebook ”câți dintre cei la limita apoplexiei în fața unei metafore, reușită sau nu, dar o metaforă, ar fi fost la fel de loviți dacă postarea nu aparținea unui membru al unui partid care nu le place?” Raspunsul pentru Ioana Dogioiu (mare agentă electorală a USR, care pentru ea e ruptă din cer indiferent de situație) e simplu: cei care nu acceptă o metaforă susținută cu neadevăruri ar avea, oricum, o reacție de respingere! E interesant totuși cum a văzut ea ”apoplexie” la cei care au criticat textul lui Bulai.

Răzvan Chiruță (redactor șef Newsweek Romania) spune măcar că nu pricepe mare lucru din scandal – ”Am citit de vreo două ori postarea lui Iulian Bulai de la USR și nu m-am prins unde a greșit. Abia după ce am trecut pe aici, am văzut de ce s-a inflamat bula. Și tot nu am înțeles ce a spus așa grav. Poate a fost o formulare nepotrivită și o aducere în actualitate stângace, dar nicidecum demnă de așa inflamare”. Chiruță nu înțelege de ce sunt respinse minciunile evidente și erezia.

Sorin Ioniță (care e oricum, numai strălucit nu) intră în cor – ”L-am întâlnit pe Iulian Bulai şi nu m-a impresionat pe teme politice. Dar îl felicit pentru postarea cu Isus, exact ce trebuia ca să scuture burtăverzimea care de Crăciun s-a obişnuit să se închine la Hruşcă, sarmale şi lălăieli naţional-creştine cu tricolor. Să dezumfle pompozităţile pios-electorale de TVR. Să aducă aminte că Noul Testament e despre dileme, disconfort şi chestii”.

Sorin Ioniță pare că nu știe că Noul Testament nu e o colecție de texte deschise, la care pot fi adăugate neadevăruri sau despre care se poate spune orice, oricum, iar creștinii să accepte asta fără comentarii, ca pe vremea PCR. Că Ioniță îl felicită pe un politician pentru seria de prostii, e dreptul lui și nici nu ar trebui să ne mire.

Până la urmă, parlamentarul USR și-a cerut scuze (probabil la presiunea colegilor din partid) pentru cele spuse, după ce a suportat valul de comentarii defavorabile. Cu toate acestea, susținătorii lui publici, rămași în offside, par convinși în continuare că el a făcut bine să publice textul cu probleme, plin de neadevăruri insultătoare pentru creștini.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.