PSD face un CEx rapid înainte de asumarea răspunderii guvernului Orban în Parlament. Care este strategia murdară a partidului roșu


PSD face un CEx rapid înainte de asumarea răspunderii guvernului Orban în Parlament. Care este strategia murdară a partidului roșu

UPDATE. Reprezentanții PSD s-au sucit brusc și au anunțat, potrivit Digi24, că vor depunde o constestație la CCR, dar una care să nu blocheze bugetul, deși susțin că „acest buget este construit pe minciună”, care condamnă România la subdezvoltare. PSD a depus 35 de amendamente la buget, prin care a solicitat, între altele, dublarea alocației pentru copii, creșterea pensiei minime, sume mai mari pentru bugetele primăriilor și creșterea burselor elevilor.

De altfel, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean precizat, luni dimineață, că o contestare la Curtea Constituțională a legii bugetului pe anul 2020 nu înseamnă neapărat blocarea actului normativ, iar președintele Klaus Iohannis ar putea proceda la promulgarea legii. „Din câte știu eu legile bugetului au fost uneori atacate la CCR, foarte rar, ce-i drept, și niciodată nu au fost întoarse de Curte la Parlament”, a afirmat Zegrean la Digi24.

Știrea inițială. Liderii PSD se reunesc, luni, în ședința CEx, înaintea ca premierul Ludovic Orban să-și asume răspunderea în Parlament pe legea bugetului de stat pentru anul viitor. CEx-ul pesedist va începe la ora 12.00, la Camera Deputaţilor, sala Grupului PSD "Ovidiu Şincai".

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care este și președinte al Camerei Deputaților, anunța, vineri, că va depune la CCR o sesizare privind un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, după ce Executivul și-a angajat răspunderea pe legea bugetului de stat pe anul 2020.

„Nu poți să-ți asumi răspunderea pe buget sau așa am crezut noi. Într-o demcorație autentică, e prima oară. Este o linie roșie pe care au depășit-o. Ca și președinte al Camerei Deputaților, nu-mi trebuie o decizie politică, e o responsabilitate pe care mi-o conferă funcția, categoric, o să fac sesizare de conflict de neconstituționalitate la CCR. Chiar dacă nu stopez acest buget, sper, prin decizia CCR, alte viitoare Guverne ale României, să nu mai facă acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.

El a explicat motivul pentru care va sesiza CCR - „Să rămână domnul Orban singur, în istoria României, care-a venit să-și asume răspunderea pe un buget național, fără dezbatere în Parlament”.

Şedinţa Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi modificările la OUG 114 este programată tot luni, de la ora 16.00. Potrivit calendarului aprobat, parlamentarii puteau depune amendamente la aceste proiecte până luni, la ora 10,00.

Marcel Ciolacu a mai anunţat vineri că va propune Comitetului Executiv Naţional al PSD de luni ca la Congresul partidului, care va avea loc în luna februarie, ca viitoarea conducere a partidului să fie aleasă pe bază de moţiune, fiecare candidat urmând să vină cu propria echipă şi cu propriul program politic.

"Congresul va avea loc cel târziu până pe data de 29 februarie. La 1 martie partidul trebuie să fie în precampania alegerilor locale. (...) Eu am venit cu solicitarea şi în faţa colegilor şi să vin pentru un vot luni, la Comitetul Executiv, ca la congres candidaturile să fie pe moţiuni, asta însemnând - cel care candidează la funcţia de preşedinte, pe o perioadă limitată, printr-un congres extraordinar, să vină cu o echipă, cu un program politic, cu o viziune nouă asupra acestei perioade, în primul rând cu privire la alegerile locale şi parlamentare care vor avea loc anul viitor. E un mod mult mai european şi nu mai transformăm Congresul PSD în lupta pentru funcţii. (...) Fiecare va veni cu viziunea lui şi cu modificările la statut. (...) Fiecare candidat la funcţia de preşedinte va veni cu o echipă şi cu un program politic, iar congresul va alege drumul şi mesajul şi linia partidului", a declarat Ciolacu la DC News.

El a menţionat că va propune şi "anumite modificări" la Statutul PSD, care trebuie convenite în CExN al PSD.

În ceea ce priveşte situaţia din PSD, liderul formaţiunii a spus că există o analiză în curs, care, până la campanie, va fi "foarte clar explicată".

Un alt punct de pe ordinea de zi s-ar putea referi la reprimirea în PSD a primarului sectorului 3, Robert Negoiţă.

Ciolacu a precizat tot vineri că va îndrepta situaţia în privinţa colegilor excluşi sau suspendaţi abuziv din PSD şi a anunţat că la Comitetul Executiv Naţional de luni va propune revenirea în partid a primarului sectorului 3, Robert Negoiţă.

"O să propun să ştergem acea sancţiune în acest CExN. (...) Cred că locul lui Robert este înapoi în PSD. Eu am această posibilitate să încerc măcar juridic să îndrept anumite greşeli. Deciziile au aparţinut celorlalţi. Şi mai sunt colegi care au plecat la Pro România - 22 de parlamentari - este o decizie care ţine de preşedinţii de organizaţii. Conducerea centrală nu are voie să ia decizii până când organizaţiile nu se exprimă în interior şi astfel aşezăm baza partidului pe nişte principii democratice. (...) Victor Ponta este liderul unui partid politic. Mai mult, dânsul s-a exprimat foarte clar că nu doreşte să revină în PSD, lucrurile sunt închise. Noi nu am exclus o viitoare reîntregire a stângii sau o viitoare colaborare la alegerile locale şi parlamentare, e un lucru normal, raţional. (...) În schimb, am stabilit să nu ne mai unim de dragul de a ajunge la guvernare. (...) Nu exclud un proiect naţional comun, lucrul acesta trebuie să vină ori de la liderii politici ori de la preşedintele României", a detaliat liderul interimar al PSD.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.