Erdogan continuă șantajul la adresa NATO. Turcia blochează planurile Alianței în privința statelor baltice


Erdogan continuă șantajul la adresa NATO. Turcia blochează planurile Alianței în privința statelor baltice

Autocratul Erdogan continuă șantajul la adresa NATO. Acesta a avertizat din nou marți că Turcia se opune unui proiect al Alianței de apărare a țărilor baltice, dacă NATO refuză să considere drept teroriste grupările din Siria împotriva cărora luptă Ankara.

”Dacă prietenii noştri nu-i recunosc ca terorişti pe cei pe care noi îi considerăm terorişti, atunci noi ne vom opune oricăror decizii care vor fi luate acolo”, a declarat el înainte să plece la Londra, unde are loc marţi şi miercuri un summit NATO.

Fără o aprobare din partea Turciei, NATO va întâmpina dificultăţi în a-şi pune în aplicare planuri de apărare concepute pentru Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia în eventualitatea unei agresiuni ruse, în urma anexării Crimeei în 2014 şi războiului din estul separatist al Ucrainei.

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump a sosit deja la Londra, la marcarea a 70 de ani de la înfiinţarea NATO, o reuniune care se anunţă tensionată în urma unor critici dure ale preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la o alianţă aflată în stare de ”moarte cerebrală”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.