Cozmin Gușă își conduce site-urile cu “șantajiștii secolului”. Cum sunt sfătuiți jurnaliștii postului să “monetizeze” lauda și critica EXCLUSIV


Cozmin Gușă își conduce site-urile cu “șantajiștii secolului”. Cum sunt sfătuiți jurnaliștii postului să “monetizeze” lauda și critica EXCLUSIV

De mai bine de două luni, în fruntea site-urilor Realitatea au fost numite două persoane certate cu legea. Și nu cu orice lege, ci cu cea penală. Alin și Ecaterina Alexandrescu au devenit, cu sprijinul lui Cozmin Gusă, coordonatorii rețelei locale și centrale de site-uri Realitatea. E foarte posibil ca aceste două nume să nu spună prea multe, așa că le facem noi prezentarea. De fapt, vom folosi în acest sens un comunicat al DIICOT din data de 14 martie 2011. La momentul acela, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Alexandrescu Alin-Alexandru, 34 de ani, Alexandrescu Ecaterina-Luminiţa, 30 de ani şi Necula Ciprian-Andrei, 20 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fară drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, perturbarea gravă, fără drept, a funcţionării unui sistem informatic, fraudă informatică şi şantaj. Respectivii au constituit un grup infracţional organizat, urmărind obţinerea unei sume considerabile de bani, prin compromiterea sistemului informatic aparţinând unei clinici medicale din municipiul Bucureşti, urmată de ameninţarea cu publicarea datelor confidenţiale ale pacienţilor clinicii. Infracțiunea este cunoscută în lumea specialiștilor drept “Șantajul secolului în România”, fiind vorba despre cea mai mare sumă cerută vreodată în țara noastră prin șantaj: 300.000 euro.

În acest scop, liderul grupării, inculpatul Alexandrescu Alin-Alexandru a accesat, fără drept, adresele de e-mail utilizate de către persoane din conducerea clinicii, precum şi sistemul informatic al clinicii şi a copiat  bazele de date ale aplicaţiei informatice de gestionare a datelor de stare civilă, tratamentelor medicale precum şi altor date confidenţiale ale pacienţilor. Ulterior, prin intermediul poştei electronice, inculpatul Alexandrescu Alin-Alexandru i-a contactat pe reprezentanţii clinicii şi le-a pretins suma de 300.000 euro, sub amenintarea că, în caz contrar, va publica pe internet datele confidenţiale ale pacienţilor, situatie de natură a perturba grav activitatea clinicii.  În noaptea de 12 spre 13 martie, inculpaţii au fost depistati în flagrant delict in momentul în care primeau suma de bani pretinsă.

Ei bine, astăzi, liderul grupării Alin-Alexandru Alexandrescu, este cel care gestionează întreaga parte de IT a trustului Realitatea, iar Ecaterina, soția lui, este coordonator al site-urilor locale Realitatea. Mai mulți jurnaliști ai site-urilor locale și-au dat demisia sau au fost concediați în ultima perioadă, pentru că și-au exprimat nemulțumirile la adresa noilor coordonatori ai site-urilor.

Una dintre nemulțumiri este aceea că Ecaterina Alexandrescu le cerea jurnaliștilor, mulți dintre ei jurnaliști cunoscuți pe plan național și local, să “monetizeze” laudele și criticile. De altfel, asta reiese chiar dintr-un mesaj pe care Ecaterina Alexandrescu l-a trimis mai multor jurnaliști Realitatea:

Folosiți-vă de imaginație, scrieți despre orice, sunt adepta investigațiilor fie ele politice, medicale sau de business. Aveți libertatea de a lăuda sau critica în functie de caz, dar trebuie să și monetizați asta. Cereți puncte de vedere, fiti incomozi si deloc timizi. Sunteti jurnalisți Realitatea. Legat de recompense, colegul nostru va veni să discute cu fiecare dintre voi pe parte de monetizare. Vă asigur că odată ce apar rezultate pe aceasta zonă, vor veni împreună cu recompensele aferente.”

Mai mult, Ecaterina Alexandrescu le trimitea jurnaliștilor link-uri cu articole pe teme sexuale, pe care să le promoveze pe site-urile locale și pe pagini de Facebook, pentru a crește traficul site-urilor. Cei care au refuzat să accepte aceste condiții au fost fie concediați, fie nevoiți să ia inițiativa demisiei.

Ecaterina Alexandrescu a fost condamnată cu suspendare în dosarul “Șantajul secolului”, iar Alin Alexandrescu a primit doi ani cu executare pe aceeași speță. Acum, ei gestionează modul în care informația ajunge la public și impune jurnaliștilor reguli de “monetizare” a laudei și criticii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.