VIDEO "Fantoma în alb", întâmpinată de protestatari la Târgul de Carte Gaudeamus: "Criminalule!". Surprinzător, Cartianu i-a luat apărarea colonelului Paraschiv


VIDEO "Fantoma în alb", întâmpinată de protestatari la Târgul de Carte Gaudeamus: "Criminalule!". Surprinzător, Cartianu i-a luat apărarea colonelului Paraschiv

Colonelul Dumitru Paraschiv, comandant al Brigăzii speciale de intervenţie Vlad Ţepeş, cunoscut drept "fantoma în alb” care a coordonat intervenția brutală a jandarmilor la mitingul din 10 august 2018, și-a făcut apariția vineri la Târgul de Carte Gaudeamus.

La fața locului erau prezenți mai mulți protestatari care au fost gazați pe 10 august, printre care Marian Ceaușescu, Cristi Dide, Sandy Matei. Aceștia au luat în primire "fantoma în alb” cu o serie de mesaje: "Criminalule!", "Măcar 5 ani de pușcărie să faci!", "Ne-au gazat!", "Aici nu se scriu cărți. Numai la pușcărie se scriu cărți. Aici se citesc cărțile pușcăriașilor".

Spre surprinderea unora, scriitorul Grigore Cartianu, prezent la Gaudeamus, i-a luat apărarea colonelului Paraschiv. Concret, Cartianu a spus că nu trupele speciale pe care Paraschiv le-a coordonat sunt cele care au călcat în picioare și evacuat protestatarii în data de 10 august 2018.

"La trupele speciale nu au fost ăia care ne-au călcat în picioare și ne-au evacuat", a zis Cartianu.

În replică, protestatarii i-au transmis scriitorului că Paraschiv a dat ordinul la fața locului și, mai mult, făcea semne pentru a fi aruncate grenadele lacrimogene în mulțime. Amintim că un protestatar a fost rănit de o grenadă aruncată de jandarmi la protestul din 10 august, iar apoi s-a infectat cu o bacterie în spital, unde a stat internat timp de o săptămână.

"El a dat ordinul. Facea semne să se arunce grenadele!", i-au zis protestatarii lui Cartianu. 

Vedeți filmarea, realizată de Marian Ceaușescu, de la minutul 4:00:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.