De ce este primul tur al prezidențialelor mai important decât turul doi?


De ce este primul tur al prezidențialelor mai important decât turul doi?

Mulți formatori de opinie și-au exprimat public părerea, zilele astea, despre importanța uriașă a primului tur de scrutin a prezentelor alegeri prezidențiale care ar avea o miză chiar mai mare decât turul al doilea. Cei mai mulți spun că este o șansă uriașă ca, printr-o prezență masivă și prin vot inteligent, PSD să primească o lovitură năucitoare care să-l ducă în irelevanță și poate chiar spre destrămare, având în vedere procentele minime istorice la care a ajuns după trei ani de guvernare și subminare a statului de drept.

Vă prezentăm mai jos câteva opinii temeinic argumentate în acest sens. O facem în ideea ca poate ezitați încă să ieși la vot după o campanie anostă în care cel puțin doi dintre cei mai bine cotați candidați – Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă – au evitat să apară în fața publicului alături de rivalii lor politici și să dezbată public argumentele cu care doresc să-și convingă electoratul.

Ioana Ene Dogioiu, pentru ziare.com:Atipic, la fel cum a fost și campania, marea miza a acestor alegeri mi se pare de această dată turul I. O miza care depășește cu mult numele viitorului președinte pe care trebuie să-l alegem dintr-o oferta destul de slabă. Iar această miza depinde de două lucruri: prezența masivă la vot și luciditate.

Dacă nu intră pentru prima dată în finală, după ce a pierdut pentru prima dată guvernarea prin moțiune de cenzură, după ce președintele lor a fost primul președinte de partid în România care intră la pușcărie direct din funcție, toate în câteva luni, PSD ar putea intr-o vrie fără de scăpare.

Dacă nu neapărat la dispariție, în mod cert la contracția, prin fracturi, dezertări și canibalizare, până la dimensiunile PRM-ului târziu, în care mulți actuali pesediști de frunte și-au început carierele politice.” (...)

„Pot fi întrebată ce am cu PSD? Până la urmă, este și el unul dintre partidele politice din acesta țară, cu susținătorii lui. Sigur că este, dar în egală măsură nu cred că a existat partid politic care să fi făcut mai mult rău României decât PSD, mai ales în ultimii ani în care au făcut praf justiția, economia, democrația, imaginea externă a României.

Au fost atât de distructivi încât trimiterea lor cât mai departe de șansă recuperării puterii pentru foarță multe vreme cred că este o chestiune vitală pentru România. Repet, nu uitați 2016!

Iar după ce acest obiectiv al eliminării PSD din jocul politic mare al României va fi îndeplinit, cred că turul al doilea va deveni foarte puțin important pentru că ar fi pur și simplu o chestiune de abordare, poate de generație, poate de gust, cu final destul de previzibil, dar nu de viață și de moarte pentru România și cu uriașă simbolisitica a eliberării de pericolul pesedist.

Cu cât mai mai mulți români vor ieși la vot conștienți de miza acestui tur I, cu atât șansele PSD de a mai fi în poziția să distrugă România vor fi mai mici. Despre asta e vorba duminică!” Mai multe detalii AICI

Jurnalistul Ovidiu Vanghele, Facebook: „Dl Barna este pentru mine o evidență dezamăgire. Cu toate că s-a străduit în campanie, în momentele-cheie a avut o atitudine teribil de greșită. Mă refer în special la reacția aia demență la anchetă RISE. Puteți adaugă la prostia reacției în sine și o doză proprie de subiectivism, ba chiar o doză de teamă (dacă în campanie răspunzi așa, odată ajuns boss te-ai putea gândi la alte tâmpenii...). Nu cred că dl Barna a fost corect ales pentru lupta asta. Mai mult, sînt sigur că nu a fost corect pregătit pentru asta. În fine, sînt multe de spus.

Cu toate astea, eu am să merg mâine și am să-l votez. Nu pentru ce este dl Barna că persoană, nicidecum. Nici în ideea unui tur doi fără pesede, deși înțeleg perfect acest twist de comunicare electorală.

Am să-l votez pe dl Barna pentru că, dacă nu intră în turul II, tot valul pe care l-a călărit alianța USR-Plus la europarlamentare ar putea trece drept consumat, sau ar putea fi considerat un accident. Și, odată cu el, s-ar putea topi și entuziasmul unei bucăți importante de societate românească, aia dispusă până acum să-și asume participarea la schimbare.

Memoria societală a românilor e comparabilă cu cea a unui peste guppy, din păcate pentru noi, ăștia care ținem minte, de pildă, cine a fost Radu Vasile sau Mircea Ciumara sau, mai rău, Oliviu Gherman. E nevoie, deci, că de aer că valul ăla să rămână zdravăn, dacă nu chiar să crească, să se multiplice.

Dacă dl Barna nu întră în turul II, animalele (în frunte cu peleu’) ar putea învia suficient de tare până la locale sau parlamentare. Pe de altă parte, Alianța asta profund imperfectă își va pierde suflul și ar putea bălți mult și bine în lupte interne. Va gândiți ce înseamnă, de pildă la București, locale intr-un tur iar usereplus să nu se înțeleagă la un candidat comun? Nu mai zic să nu se înțeleagă și cu peleu’ cel cvasi-praduitor, care na, deja e la butoane și a început deja să șurubărească pe colo-pe colo? Aveți grijă la dușu’ ăla rece, să nu cumva să meningită, să alea... aia zic.

Îl votez, cum spuneam, pe dl Barna, deși îmi pare aerian, revanșard, ba chiar, pe alocuri (și revin la celebra reacție “Columbia”) mincinos.

Îl votez însă acum, la turul I de la prezidențiale, pentru locale și parlamentare.

Votez anticipat pentru douăzeci-douăzeci, cum ar veni.”

Gabriel Liiceanu pentru contributors.ro: „Sondajele spun că actualul președinte, cu cele 40% de procente ale sale, este de departe favorit pentru un nou mandat. Dar dincolo de avansul considerabil al lui Klaus Iohannis, sondajele mai spun și că există posibilitatea ca PSD, prin Viorica Dăncilă, să ajungă în turul doi. Or, românilor nu le poate fi indiferent cine va fi partenerul în finală al lui Klaus Iohannis. Ba chiar sunt înclinat să spun că acest „detaliu” devine miza actualelor alegeri. De ce este de nedorit s-o avem pe doamna Dăncilă în turul doi? Pentru că un finalist, chiar învins, iese din alegeri cu un capital politic și cu o aură utilizabile în continuare. A revalida politic un partid toxic și o guvernare dezastruoasă, lăsând reprezentantul USR în afara celui de-al doilea tur, ar fi o greșeală electorală pe care am plăti-o cu toții. Cu un partid avariat și totuși validat încă o dată, care-și mituiește electoratul, care generează mafii în toate domeniile, care ține jumătate din populația țării la limita subzistenței și face din justiție principalul lui dușman, România va continua să fie fundătura Europei. Dan Barna e primul care știe acest lucru. Nu întâmplător, sloganul lui de campanie a devenit: „Un tur doi fără PSD”. (....)

Două-trei procente îi despart în clipa de față pe Barna de Dăncilă. Așa încât șansa ca Dan Barna să intre în cel de al doilea tur depinde în mare măsură de cele două-trei procente pe care alt candidat, cu șanse nule de a intra în finală, dar jucând rolul de „încurcă-lume”, le poate lua din electoratul lui. Rolul de aliat din umbră al Vioricăi Dăncilă și de susținător prin ricoșeu al lui Cozmin Gușă pare să-i fi revenit lui Toader Paleologu. Cum ajunge în fața unui microfon, Paleologu îl beștelește pe Barna. De ce o face? Ce îl mână oare în luptă? L-am auzit recent pe liderul USR la o emisiune TV afirmând că „Paleologu nu-și mai aparține”. Nu a dat detalii. A avut eleganța de a nu răspunde cu aceeași monedă. Așa e. Toader al nostru nu-și mai aparține. Deunăzi l-a transformat pe Andrei Pleșu în agent electoral: fără să-i ceară permisiunea, i-a reprodus poza pe pagina sa de facebook, punând sub ea sloganul „Paleologu președinte”.

Dacă „Paleologu nu-și mai aparține”, atunci cui aparține el? Domnul Barna nu ne-a spus. Singurul răspuns care-mi vine în minte este: unei penibile vanități de copil răzgâiat. În fond, infantilismului lui. L-am auzit cu ani în urmă – revenise în țară dintr-o ambasadă din Danemarca și ne-am întâlnit la nu mai știu ce „masă rotundă” –, afirmând cu o superbie care m-a amuțit: „Eu am stat la masă cu regi și regine”. Asta, credea el, ținea loc de carte de vizită. Păi și Ceaușeștii, mi-a venit să-i spun, au stat la masă cu regina Angliei și asta nu i-a făcut mai breji!

În campania electorală actuală, Toader Paleologu aduce o notă de pitoresc. Seamănă cu un copil care ține morțiș să se joace de-a oamenii mari. Ca să atragă atenția, face giumbușlucuri și-și pierde simțul ridicolului. Având în minte mari topoi literari, își închină campania memoriei tatălui, invocă, încurcându-le între ele, personaje din Iliada, face paradă de citate latinești la care electoratul ar urma să freamăte de emoție, le vorbește românilor despre cultura armelor… E fericit să vorbească și să se vorbească despre el.

Numai că, la capătul acestei comedii, tânărul acesta îmbolnăvit de sine însuși și amețit de fervoarea jocului în care s-a pomenit figurant, ar putea să realizeze ce rău i-a făcut României, netezindu-i, cu cele câteva viitoare procente ale sale, drumul către turul al doilea inomabilei Dăncilă.” Textul integral poate fi citit AICI

Vladimir Tismăneanu pentru contributors.ro: „Duminică se va decide soarta PSD. Oroarea din 10 august 2018 a avut loc la ordinul guvernului Dancila. Cine votează pentru Dancila ori a uitat, ori, mai grav, a aprobat. Dl Klaus Iohannis, președintele țării, omul care trebuie să păzească statul de drept, a protestat în al sau inconfundabil “stil”: a fost tulburat, extrem de îngrijorat etc. Alianța USR+ era acolo. Sunt convins că duminică, toți cei care au simțit usturaturile din ochi și din gât, care au fost gazați și loviți de jandarmi, vor ști cum să voteze. În fapt, toți cei care vor o altă Românie. Una care să cultive, nu să saboteze valorile și idealurile celor care, cu trei decenii în urmă, au spus NU Marii Minciuni…”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.