Tragedia Colectiv. Parchetul Militar începe urmărirea penală in rem în cazul filmării ascunse


Tragedia Colectiv. Parchetul Militar începe urmărirea penală in rem în cazul filmării ascunse

Parchetul Militar Bucuresti a dispus, marți, începerea urmăririi penale in rem pentru mai multe infracțiuni în urma dezvăluirii Libertatea privind filmarea ascunsă de IGSU în cazul intervenției ISU din seara tragediei de la Colectiv. 

CONSULTAȚI ȘI: Colectiv, imagini horror ascunse timp de patru ani. Unul dintre șefii ISU cedează nervos și înjură morții: „Lasă-i în p**a mea!”

Privind interveția și acordarea primului ajutor de către ISU, se dispune "începerea urmăririi penale cu privire la fapte, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz in serviciu, neglijenţă in serviciu".

Privind ascunderea filmării se dispune urmărirea penală pentru "sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri".

Totodată, se anunță urmărirea penală a șefului ISUBIF, Orlando Șchiopu, cel care a înjurat victimele de la Colectiv, pentru "profanare de cadavre sau morminte".

Redăm comunicatul Parchetului Militar:

"Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus prin ordonanţa din data de 29.10.2019, începerea urmăririi penale cu privire la fapte, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, abuz in serviciu, neglijenţă in serviciu, pentru a se efectua cercetări cu privire la aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor video apărute în spaţiul public in legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordare a primului ajutor la incendiul de la clubul Colectiv în seara de 30.10.2015 de către persoane care au calitatea de militar.

De asemenea, a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri referitor la imprejurările in care persoane având calitatea de militar din cadrul I.G.S.U. au retinut şi ascuns pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând in inregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului din clubul Colectiv, din data de 30.10.2015.

Prin aceeaşi ordonanţă, s-a dispus începerea urmăririi penale şi sub aspeetul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la imprejurările in care, potrivit inregistrărilor audio-video apărute in spaţiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul clubul Coleetiv.

În cauză, procurorii militari efectuează acte de urmărire penală în raport de infracţiunile menţionate în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt, în cauză fiind delegate organele de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul D.G.P.M.B. — Serviciul Omoruri".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.