UPDATE Ce conține acordul dintre PNL și ALDE. Cele 12 condiții impuse de Tăriceanu pentru susținerea Guvernului Orban


UPDATE Ce conține acordul dintre PNL și ALDE. Cele 12 condiții impuse de Tăriceanu pentru susținerea Guvernului Orban

UPDATE

G4Media.ro dezvăluie ceea ce conține acordul politic dintre PNL și ALDE privind susținerea Guvernului Orban:

1. Formarea unui guvern monocolor PNL
2. Păstrarea cotei unice de impozitare a veniturilor
3. Modificarea legislației în justiție numai prin dezbatere și aprobare parlamentară (respectând rezultatul Referendumului din 26 mai 2019)
4. Restructurarea guvernului
5. Susținerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin și revenirea la alegerea președinților Consiliilor Județene prin vot indirect, mecanism utilizat în 2016
6. Corectarea de urgență a prevederilor OUG 114/2018 care au afectat negativ mediul economic
7. Continuarea/demararea proiectelor de investiții în noi capacități de producție în domeniul energetic (gaze, nuclear)
8. Listarea la bursă a Hidroelectrica
9. Realizarea unei imagini clare a tuturor proiectelor de mari investiții aflate în diverse faze procedurale, prezentarea publică a situației, stabilirea unor termene clare și informarea permanentă a opiniei publice în legătură cu respectarea lor
10. Susținerea în Parlament a adoptării unei legislații privind Lobby-ul pe model european
11. Punerea bazelor unui fond de investiții după modele de succes ale altor țări europene
12. Acord PNL-ALDE pentru interzicerea migrației parlamentarilor, aleșilor locali și a membrilor de la un partid la altul

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat marți că a ajuns la un acord cu PNL și va vota, pe cale de consecință, Guvernul Orban. Tăriceanu a precizat că ALDE garantează 25 de voturi la votul de învestitură al Guvernului Orban. 

Tăriceanu, despre înțelegerea cu PNL: Am finalizat discuțiile pe documentul pe care l-am prezentat la întâlnirea precedentă cu cele 12 condiții și cerințe. Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor, fie că e vorba de formula Guvernului și anume monocolor, fie că e vorba de zona economică unde am convenit asupra necesității înființării unui fond de investiții care să poată să finanțeze anumite proiecte de interes major pentru economia românească. (...) Vom avea și un acord scris. Aceste condiționalități fac parte din acordul scris pe care-l vom semna împreună cu PNL.

Tăriceanu anunță numărul de voturi din partea ALDE pentru Guvernul Orban: În momentul de față sunt 25 de parlamentari. Ieri s-a anunțat în Camera Deputaților reconstituirea grupului ALDE și facem eforturi în acest sens și la Senat, dar în momentul de față sunt 25 de voturi certe.

Întrebat dacă în documentul convenit se face referire la menținerea Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților, Tăriceanu a spus că ”secția nu figureaza explicit în acordul cu PNL, dar acolo va figura cerința fără OUG pe justiție”. ”Secția specială e mai bine să funcționeze în forma actuală decât în subordinea DNA”, a susținut el, conform g4media.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.