Ambasada Suediei face o asociere nefericită: o compară pe Nadia Comăneci cu Greta Thunberg! Ce poate avea în comun o sportivă la superlativ cu o fată care nu se duce la școală?


  • ACP
  • Oct 10, 2019 21:18
  • 5402
Ambasada Suediei face o asociere nefericită: o compară pe Nadia Comăneci cu Greta Thunberg! Ce poate avea în comun o sportivă la superlativ cu o fată care nu se duce la școală?

O postare de azi, de pe site-ul oficial al Ambasadei Suediei, în care este înfățișată Nadia Comăneci pe podium, alături de activista Greta Thunberg, a reușit să irite o mulțime de români care nu au apreciat deloc asocierea forțată dintre cele două, cu prilejul așa-zisei ”Zile Internaționale a Fetei”.

Și e și greu de înghițit comparația dintre Greta și Nadia, fata de odinioară care a muncit enorm întreaga copilărie ca să își pună în valoare talentul ieșit din comun, lucru recompensat cu cele mai mari note din istoria gimnasticii până la momentul la care a concurat sportiva.

În perioada în care a activat Nadia, recrutările pentru gimnastică se făceau, de regulă, în jurul vârstei de 5 ani, apoi, pe la 7-8 ani se trecea la antrenamente intensive, de două ori pe zi, cu exerciții la aparate, cu repetări nesfârșite, cu exerciții pentru forță, cu alimentație controlată, cu pregătiri pentru concursuri, apoi, în urmă selecției, cei mai buni copii erau duși la Deva, departe de părinți, unde creștea intensitatea și durata antrenamentelor, unde viața copiilor se derula numai și numai în jurul sportului, ceea ce presupunea o mulțime de privațiuni.

Se încasau și palme, se întâmplau des accidente și mulți copii renunțau, cum de altfel era și normal. Au mers înainte cei mai buni și mai rezistenți dintre ei, ca Nadia, care a reușit să schimbe istoria mondială a gimnasticii și istoria sportului românesc în același timp.

Ani de zile, Nadia a fost cea mai bună sportivă a României și a lumii întregi, poziție câștigată numai datorită muncii fantastice care i-a pus în valoare talentul de excepție, indiscutabil, dar care i-a răpit întreaga copilărie.

Nadia e simbolul frumos al stăruinței, al muncii neîntrerupte, al reușitei prin forțe proprii datorită căreia s-a schimbat istoria mondială a sportului.

În schimb, Greta este, deocamdată, doar o copilă propulsată de o mașină de promovare bine pusă la punct, pentru un proiect politic al unor adulți cinici. Singurele mari exemple ale Gretei urmate până acum de unii copii și tineri sunt să chiulească de la școală și să fie obraznici. Deși, la vârsta Gretei, unicul mod în care poți ajuta planeta este să te duci la școală. 

Asocierea aceasta făcută pe site-ul Ambasadei Suediei e, până la urmă, o lipsă de respect pentru tot ce a însemnat Nadia Comăneci, o lipsă de respect pentru un simbol al țării noastre.

Evident, noi nu vom avem ieșirea regizată a Gretei, întrebându-i ”How dare you?”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.