Adrian Țuțuianu, un alt pion util Rusiei. Ce controverse planează în jurul fostului baron PSD de Dâmbovița


Adrian Țuțuianu, un alt pion util Rusiei. Ce controverse planează în jurul fostului baron PSD de Dâmbovița

În ultima perioadă se poate observa o creștere semnificativă a temelor agreate de Federația Rusă în spațiul public românesc. De la deja foarte cunoscutele mesaje anti-europene la canalizarea tragediei de la Caracal spre relația SUA – România. Practic, agenții de influență și trolii aflați în solda Moscovei au turat motoarele la maximum în perioada alegerilor europarlamentare, iar campania lor continuă și acum, în preajma desemnării comisarilor europeni.

În această logică pot fi încadrate și atacurile repetate ale lui Adrian Țuțuianu la adresa diverselor inițiative ale României la nivel european, printre care și nominalizările pentru postul de Comisar European.

În jurul lui Adrian Țuțuianu au planat tot timplul semne de întrebare. Acesta a fost avocat al gigantului rusesc Mechel atunci când s-a făcut achiziția combinatului de la Târgoviște. Este important de menționat că Mechel este controlată de apropiați ai președintelui rus, Vladimir Putin.

În anul 2017, președintele PNL, Ludovic Orban îl acuza pe Adrian Țuțuianu ca a făcut servicii importante Rusiei. "M-as referi și la Țuțuianu, care a fost avocatul rușilor de la Mechel, care au cumpărat combinatul de la Târgoviște și l-au falimentat. De acolo, au luat o instalație extrem de importantă din punct de vedere strategic și au dus-o în Rusia. Asta-mi ridică numeroase semne de întrebare și-mi relevă că au pus niște oameni extremi de ciudati, care trebuie urmăriti cu foarte multă atenție".

O altă bubă din CV-ul lui Adrian Țuțuianu este mandatul său în fruntea ministerului Apărării. Acesta a demisionat la numai două luni de la instalarea în funcție. În perioada în care Țuțuianu era la conducerea ministerului Apărării, România era în discuții avansate cu compania americană Bell Helicopter pentru achiziția unor elicoptere de atac, iar ministrul român trebuie să facă o vizită în SUA. Există speculații că Washingtonul a recomandat ca Adrian Țuțuianu să nu mai meargă în vizită în SUA, fiind de notorietate relațiile sale cu Rusia.

Privind astfel lucrurile, putem observa că atacurile lui Țuțuianu la adresa Rovanei Plumb sunt mai mult decât simple atacuri politice, pentru că în lupta pentru postul de comisar nu este implicat nici Adrian Țuțuianu nici vreun coleg de-al său de partid. Prin declarațiile din ultima vreme, fostul ministru al Apărării încearcă doar să strice imaginea României căreia îi diminuează șansele să obțină un post influent de comisar european.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.