O umbră a serviciilor bântuie Palatul Victoria. Șeful SIE vine adesea la Guvern să mai schimbe o vorbă, o părere cu colega Viorica Dăncilă


O umbră a serviciilor bântuie Palatul Victoria. Șeful SIE vine adesea la Guvern să mai schimbe o vorbă, o părere cu colega Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă mărturisea recent, la televiziunea de propagandă și dezinformare Antena 3, că nu ar fi controlată de serviciile secrete, așa cum se temea fostul său șef Liviu Dragnea, ajuns la pușcărie, și cum acuza recent deputatul PSD Liviu Pleșoianu, dar că este într-o relație firească de colaborare cu ele. 

Oficiosul maghiar Magyar Nemzet, preluat de Rador, publică recent un amplu material dedicat transformării suferite de PSD după condamnarea lui Dragnea. În opinia gazetei ungurești, șefa Guvernului, prezentată drept fost premier marionetă al infractorului de la Rahova, va avea doar un loc temporar în politica de top, pentru că „adevăratele mişcări” au, de fapt, loc în fundal.

Potrivit Magyar Nemzet, de când Dragnea urmăreşte de după gratii zvârcolirile fostului său partid, Gabriel Vlase, şeful SIE este un oaspete obişnuit al Palatului Victoria. Au părăsit scena consilierii israelieni, iar lupta împotriva „statului paralel” – adică reţelele din fundal născute din împletirea serviciilor secrete, a grupurilor de interese şi a justiţiei – a dispărut subit de pe masa social-democraţilor.

Dintr-un PSD care ataca cu obstinație Bruxelles-ul şi pe preşedintele liberal de centru dreapta, Klaus Iohannis, a ieşit la iveală un PSD obişnuit de trei decenii şi plicticos de naţionalist.

Strategia pe termen scurt a social-democraţilor români care vor să scape de moştenirea şi amintirea lui Dragnea este următoarea: împăcarea cu partidul Pro Romania al lui Victor Ponta, astfel şi cu politicienii care au plecat fugind de liderul autocrat, menţinerea coaliţiei cu ALDE care a înregistrat un rezultat slab la alegerile europarlamentare şi traversarea fără scandaluri deosebite a alegerilor din anul care vine.

Despre prezența lui Vlase la Palatul Victoria vorbea, prin luna mai, înainte de arestarea lui Dragnea, și varanistul Mugur Ciuvică, spusele fostului membru al organizației muncitorești a PNȚCD fiind preluate cu litere mari și îngroșate de oficina putinistă Sputnik. ”De aia vine Gabriel Vlase de trei ori pe săptămână la Viorica Dăncilă – să o convingă să i-o tragă lui Liviu Dragnea”, mugea Mugur Ciuvică în emisiunea Oanei Stancu, confirmând astfel”schema de lucru” expusă de Liviu Dragnea la vremea respectivă – inducerea ideii că premierul ar putea guverna mai bine cu oamenii „sistemului”.

”Îi spun premierului PSD să guverneze nu cu PSD, ci cu Gabriel Vlase și cu emisarii lui Eduard Hellvig”, mai spunea Ciuvică preluat de Sputnik.

Așadar, nu este exclus ca sursa informațiilor oficiosului maghiar - care deplânge și deteriorarea relațiilor PSD cu UDMR, fiind preocupat și de crearea unei diversiuni naționaliste: „cartea maghiară” – să fie fix Mugur Ciuvică, via Sputnik, având în vedere că și pentru Budapesta soarele răsare din nou, după 30 de ani de la căderea comunismului, dinspre Rusia.  

 „Nu sunt condusă de servicii, dar e normal să existe o cooperare pe anumite teme. Trebuie să ai informații despre ce se întâmplă în țara ta. Că primește aceste informații de la servicii, toți le-au primit, și domnul Cioloș, aceasta e normalitatea. Dar mă deranjează că un coleg vine cu astfel de acuzații în spațiul public”, i se confesa recent Vasilica Dăncilă lui Gâdea.

Mai multe detalii AICI

Chiar dacă se zvonea că nu ar fi în relații tocmai armonioase cu șeful său pe linie de partid, Gabriel Vlase, deputat PSD la vremea aceea și doar în faza de propunere pentru șefia SIE, i-a însoțit pe Dragnea și ibovnica acestuia, Irina, într-o deplasare în Elveția în mai 2018.

„Prezența lui Gabriel Vlase în această deplasare, care a fost practic o vacanță pentru Dragnea și iubita sa, pare să contrazică informațiile potrivit cărora liderul PSD și candidatul la șefia SIE ar fi într-o relație proastă”, scria Newsweek la vremea respectivă.

Mai multe detalii despre Vlase, un apropiat al condamnatului Viorel Hrebenciuc și despre cum a ajuns la cârma SIE AICI și AICI
 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.