Comisia Europeană: Propaganda RUSEASCĂ s-a DUBLAT înaintea alegerilor europene


Comisia Europeană: Propaganda RUSEASCĂ s-a DUBLAT înaintea alegerilor europene

Uniunea Europeană a anunțat că a adunat dovezi despre „activitatea continuă și susținută” de dezinformare din surse din Rusia pentru a influența alegerile europene din luna mai. Potrivit moldova.europalibera.org, raportul Comisiei Europene vorbește despre eforturile Moscovei de a influența preferințele alegătorilor și participarea la scrutin. Potrivit comisarului european pentru probleme de securitate, Julian King, activitatea de dezinformare venită din surse din Rusia s-a dublat în perioada de dinaintea alegerilor europene, față de cea de cu un an în urmă.

Potrivit raportului, dezinformarea s-a canalizat pe delegitimarea democrației instituțiilor europene prin exploatarea unor dezbateri menite sa divizeze electoratul, precum chestiunea migrației. Au fost date exemple de dezinformare legate de incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris, unde mesajele malițioase au vorbit despre cauzele incendului ca fiind „declinul valorilor europene și creștine din Uniunea Europeană” sau informațiile false venite din surse rusești că aderarea la Uniunea Europeană a făcut Polonia mai săracă decât era în perioada comunistă. În raport se mai vorbește despre surse rusești care au lansat pe rețele de socializare teorii precum că Uniunea Europeană ar avea „rădăcini naziste” și că președintele Franței Emanuel Macron vrea să excludă anumite țări din Uniune.

Raportul Comisiei Europene avertizează că tehnicile persoanelor care practică dezinformarea evoluează la fel de repede precum sunt luate și măsurile de a le contracara și că este nevoie de eforturi sporite.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.