Curtea de Apel Craiova a hotărât: Sorina rămâne cu familia de români din SUA


Curtea de Apel Craiova a hotărât: Sorina rămâne cu familia de români din SUA

Curtea de Apel Craiova a decis că Sorina, fetița din Baia de Aramă, adoptată de o familie de români din SUA, are liber să plece în America, astfel încât cererea procurorului general Bogdan Licu de anulare a adopției, a fost respinsă, potrivit G4Media

Decizia e definitivă și nu poate fi atacată. 

Joi, în fața Curții de Apel Craiova, s-au adunat câteva zeci de persoane pentru a protesta invocând motivul că fetiței i s-a făcut o nedreptate. Au afișat mesaje precum: „Dreptate pentru Sorina!” și „Te iubim, Sorina!”.

Miercuri, procurorul general Licu a depus la instanță un document în care susține că adopția Sorinei de către familia Săcărin ar fi în neregulă, acuzând Protecția Copilului Mehedinți de superficialitate și incompetență, potrivit G4Media. 

Amintim că în jurul cazului Sorinei s-a iscat un mare scandal, inclusiv politic. Fetița a fost luată cu forța de la familia ex-asistentei maternale, Mariana Șărămăt, de către procuroarea Maria Pițurcă, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care ulterior a fost pusă sub urmărire penală de Secția Specială. Mai mult, câțiva politicieni au ieșit public și au spus că vor face dreptate pentru fetiță. Unul dintre aceștia este chiar premierul României, Viorica Dăncilă, care a declarat că „Sorina nu este singură!”. Ministrul Justiției, Ana Birchall, spunea că „este normal“ ca fetița să rămână în țară până la lămurirea situației, în vreme ce președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ajungea la concluzia că „este republica procurorilor“.

Cererea de revizuire a adopției, depusă de procurorul general interimar:

Deși familia Șărămăt avea doi copii majori, în anul 2012 a preluat în plasament alți doi copii, în vârstă de un an și două luni, respectiv nouă luni – minorii L. Sorina și C.A. Din cuprinsul dosarului în care a fost pronunțată hotărârea a cărei revizuire se solicită rezultă că cele două minore fac parte din familia Șărămăt au fost botezate în aceeași zi, au mers împreună la grădiniță, și, în prezent, la școală, dorm împreună în aceeași cameră și în același pat, poartă aceleași haine, au aceleași jucării, au fost plecate împreună în vacanțe și nu au fost niciodată despărțite, între acestea creându-se o legătură fraternă. Interesul superior al minorei implică, în primul rând, stabilitate. Concret, minora face parte din colectivitatea locală, dintr-un sistem de învățământ pe care îl cunoaște și cu care s-a acomodat. Mai mult, având în vedere vârsta minorei, aceasta nu înțelege diferența dintre situația sa juridică și cea a minorei C.A.

Ce a susținut în fața instanței avocatul Victor Dumitrică, care a reprezentat familia asistentei maternale Mariana Șărămăt, potrivit motivării Curții de Apel Craiova:

Avocat Victor Cristian Dumitrică, pentru intimata intervenientă Șărămăt Mariana, a pus concluzii de respingere a apelurilor reclamanților (...) Referitor la interesul superior al minorei, arată că cele două minore sunt aduse în sânul familiei Șărămăt, au fost botezate creștinește în aceeași zi, au mers împreună la grădiniță, dorm împreună în aceeași cameră și în același pat, au aceleași jucării, au fost în permanență  plecate în vacanțe împreună și nu au fost niciodată despărțite. (...) Interesul superior al minorei pledează în primul rând pentru stabilitate (...) minora face parte dintr-un sistem social, dintr-o colectivitate locală, dintr-o familie, face parte dintr-un sistem de învățământ pe care îl cunoaște, cu care este obișnuită, cu care a crescut și cu care s-a acomodat.  (...) a arătat că se susține că minora are sechele din cauza faptului că minora A. A fost adoptată și ea nu a fost adoptată, însă la vârsta minorei nu are cunoștință despre existența acestor raporturi juridice pe care nu le poate înțelege. (...) Se dorește ca minora să fie dusă pe teritoriul statului american și integrată într-un sistem de învățământ și într-un sistem social pe care minora nu le cunoaște, minora putând avea un șoc cu ocazia acestui transfer în evoluția ulterioară a acesteia”.

Citiți mai multe detalii despre cazul Sorinei, AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.