Kovesi, din ce în ce mai aproape de funcția de procuror-șef al Parchetului European. Contracandidatul fostului procuror-șef al DNA, favorit pentru un alt post


Kovesi, din ce în ce mai aproape de funcția de procuror-șef al Parchetului European. Contracandidatul fostului procuror-șef al DNA, favorit pentru un alt post

Șansele fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru a obține funcția de procuror-șef al Parchetului European au crescut substanțial după alegerile europarlamentare din data de 26 mai. Concret, Jean-François Bohnert, contracandidatul lui Kovesi pentru funcția de procuror european, este favorit pentru a obține un alt post. 

După plecarea Elianei Houlette de la șefia Parchetului Național Financiar francez, echivalentul DNA, organism deosebit de eficient în lupta contra delincvenței financiare (cum ar fi sustragerea de la plata impozitului datorat statului francez, printre altele), potrivit TV5, ministerul Justiției din Franța pare să aibă o predilecție pentru Jean-François Bohnert, procurorul general din Reims și contracandidat al Codruței Kovesi la șefia Parchetului European. Mai sunt și alte nume vehiculate de presa franceză, printre care cel al șefei vămilor judiciare Nathalie Becache sau al procurorului-șef al orașului Bastia, Franck Rastoul. Până la o nominalizare concretă, interimatul va fi asigurat de Muriel Fusina, șeful Departamentului afacerilor economice și financiare din cadrul Parchetului General din Paris. De subliniat și faptul că Parchetul Național Financiar francez se mai ocupă si cu depistarea conturilor ascunse ale francezilor prin străinătate. Parchetul Național Financiar a recuperat fonduri de două miliarde de euro. În cazul în care Bohnert va ajunge la șefia Parchetului Național Financiar francez, atunci Consiliul Uniunii Europene nu ar trebui să mai aibă motive să nu o susțină pe Kovesi. Reiterăm faptul că oficialii europeni din Consiliul UE nu s-au clintit din susținerea pentru Bohnert la negocierile precedente cu Parlamentul European. 

"Pour succéder à Eliane Houlette, la chancellerie semble privilégier Jean-François Bohnert, procureur général à Reims, s'il n'obtenait pas la tête du nouveau parquet européen. D'autres noms circulent, dont ceux de la directrice des douanes judiciaires Nathalie Becache ou du procureur général de Bastia Franck Rastoul. En attendant, l'intérim sera assuré par Muriel Fusina, chef du département des affaires économiques et financières au parquet général de Paris", scrie TV5.

Totodată, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a precizat că șansele Laurei Codruța Kovesi de a ajunge procuror-șef al Parchetului European au crescut. Concret, eurodeputatul PPE a subliniat că Franța a obținut funcția mult dorită în urma negocierilor, cea de președinte al Băncii Centrale Europene, atenția nemaifiind concentrată pe postul de procuror-șef al Parchetului European.

„De la începutul procedurii de alegere a doamnei Kovesi în poziția de procuror șef european am apus că șansele domniei sale vor crește după alegerile europarlamentare, deoarece prioritățile Franței vor fi altele.

În urmă cu două săptămâni am spus clar într-un interviu că prioritatea Franței este poziția de președinte al Băncii Centrale Europene.

Astăzi s-a decis exact asta: Franța va da viitorul președinte al Băncii Centrale Europene.

Fac aici următoarea afirmație: astăzi au crescut șansele doamnei Kovesi de a deveni procuror șef european”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

De altfel, Alianța 2020 a atras atenția că Estul Europei nu este bine reprezentat în cadrul Uniunii Europene la nivel de conducere a instituțiilor, iar pe cale de consecință USR-PLUS consideră că Laura Codruța Kovesi trebuie să fie susținută cu toată forța de Parlamentul European în negocierile cu Consiliul UE. 

"După negocierile în care Consiliul European a agreat numele persoanelor care vor prelua conducerea instituțiilor europene pentru următorii ani, Alianța 2020 USR PLUS consideră că Estul continentului nu este bine reprezentat. La vârful Comisiei, al Parlamentului European și al Consiliului nu există încă acest echilibru geografic pe care noi l-am cerut și pentru care insistăm. Ținând cont că în acest moment candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european este blocată în Consiliu, considerăm că susținerea Parlamentului pentru această candidatură, cu toată forța noului mandat, este esențială. Alianța 2020 USR PLUS va pune pe agenda tuturor discuțiilor și negocierilor care urmează această candidatură ca o necesitate atât pentru o reprezentare a României și a Europei de Est la vârful instituțiilor europene, cât și ca o datorie de onoare a eurodeputaților noștri”, se arată într-un comunicat al Alianței 2020 USR PLUS.

De asemenea, Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, din care face parte și partidul președintelui Emmanuel Macron, a declarat miercuri că, după repartiţia funcţiilor de conducere stabilită în Consiliul European de marţi, candidatura Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European se bucură de un nou argument – cel al echilibrului geografic. Liderul PLUS a anunțat că se va implica pentru a o susține pe fosta șefă DNA să ajungă procuror-șef european și că va face acest lucru mai ales purtând discuții cu partenerii francezi din interiorul grupului Renew.

"Vom ajuta noua preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene să ajungă la un acord cu Parlamentul European, inclusiv prin discuţii cu partenerii noştri francezi din familia noastră politică”, a declarat Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă a Renew Europe la Bruxelles.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.