Filmările intervenției sinistre a autorităților față de fetița dată spre adopție. Informația privind transplantul de rinichi, dezmințită de un jurnalist


Filmările intervenției sinistre a autorităților față de fetița dată spre adopție. Informația privind transplantul de rinichi, dezmințită de un jurnalist

O fetiță de 8 ani, dată spre adopție către o familie din SUA, a fost bruscată, târâtă, traumatizată, așa cum veți vedea în filmările din articol, de o procuroare din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Referitor la caz au apărut și o serie de intoxicări în presă și în spațiul public, potrivit jurnalistului Lucian Mîndruță, conform cărora fetița de 8 ani ar fi adoptată de o familie din SUA pentru că are un copil ce necesită un transplant de rinichi. Jurnalistul Lucian Mîndruță susține că a luat legătura cu familia din SUA, iar știrea cu rinichiul este falsă, așa cum puteți citi în cele ce urmează. 





CAZUL FETIȚEI

Copila s-a aflat în plasament la familia Şărămăt, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, dar a fost dată spre adopţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi, fiind înfiată de către o familie de români care trăieşte de mai mult timp în SUA, informează adevarul.ro. Deși fetița, așa cum se vede în filmări, nu voia în niciun chip să meargă la familia de români din SUA spre adopție, autoritățile statului au ignorat totalmente "interesul superior al copilului".

Familia din Baia de Aramă o creşte pe Sorina de la vârsta de un an şi două luni şi a dorit să o adopte, dar cererile i-au fost refuzate. În aceste condiţii, soţii Şărămăt nu au vrut să renunţe la fata pe care o consideră propriul lor copil.

Familia din SUA, care mai are doi copii, a obţinut prin sentinţă judecătorească definitivă adopţia fetei. Nu a apelat la un executor judecătoresc, ci a făcut plângeri penale.

În acest fel, în cadrul dosarului penal, în dimineaţa zilei de vineri, 21 iunie, la casa familiei Şărămăt din Baia de Aramă au descins mai multe dube cu mascaţi, poliţişti şi procurorul de caz, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. De subliniat că o astfel de intervenție a autorătiților statului are loc rar în cazul unor infractori, tâlhari, violatori.

Avocatul Victor Dumitrică, de la Baroul Mehedinţi, susţine că nu a văzut în viaţa lui un asemenea mod de a de acţiona faţă de un copil. Acesta susţine că a constatat trei aspecte de nelegalitate, cele mai grave fiind modul de a se acţiona faţă de minor, dar şi că la percheziţie a fost chemat şi a participat avocatul familiei adoptive:

„La orele 8,30 ale dimineţii a venit un echipaj format din mai multe dube de mascaţi şi maşini de poliţie cu maşina de la parchet în care se afla o doamnă procuror de la Parchetul Curţii de Apel Craiova, împreună cu o maşină a unui domn avocat din Craiova, Liviu Belulescu. Sub pretextul unei percheziţii s-a intrat în curte. Doamna procuror a intrat în casă şi a bruscat minora şi a scos-o afară, lovind-o de pavele. Copila este târâtă pe jos şi, în loc să fie urcată în maşina unei autorităţi publice, este urcată în maşina avocatului. Nu ştim unde a ajuns şi aşa mai departe.

Sunt două probleme din punct de vedere legal. Codul de Procedură Civil interzice bruscarea unui minor. Este interzisă cea mai mică formă de abuz pentru punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive care priveşte situaţia unui minor. Este primul aspect de nelegalitate.

În al doilea rând, percheziţiile nu se anunţă dinainte. Este o activitate nepublică şi există riscul de a fi deconspirată şi periclitată cercetarea penală. Acest echipaj şi doamna procuror au venit de la Craiova însoţiţi de domnul avocat. Adică domnul avocat a fost înştiinţat de ei despre această percheziţie. Nu cred că există un avocat în ţara asta care să fi întâlnit o astfel de situaţie.

De regulă, avocaţii care au cerere de asistenţă la activităţile de urmărire penală se anunţă în momentul în care se ajunge la faţa locului. Până să ajung eu aici, doamna procuror a intrat în casă şi a luat această fetiţă. Eu vorbesc pe filmări şi poze pe care le-am primit. A intrat în casă şi a urcat-o cu forţa în maşina acestui avocate. Minora a fost pusă într-o stare de pericol, de risc. Copilul are vârsta de opt ani, iar prima dată când a intrat un poliţist la ei în curte a urinat pe ea. Astăzi a fost mult mai rău. (...)

Cum este posibil să fie bruscat un copil de către un reprezentant al statului român care trebuie să ocrotească cetăţenii. (...) Din punctul meu de vedere, doamna procuror nu a acţionat conform Codului de Procedură Civilă, pentru că a bruscat minora şi a încunoştinţat despre această percheziţie una din părţi, ceea ce înseamnă că nu mai este imparţială. Familia mă roagă să facem plângere împotriva dumneaei la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi urmează să verifice dumnealor ce s-a întâmplat, a spus avocatul Victor Dumitrică.

Totodată, deputatul PNL, Robert Sighiartău, s-a revoltat față de felul în care au acționat autoritățile și a transmis că acestea trebuie să răspundă pentru felul represiv în care au acționat față de fetiță.

"Absolut revoltător modul cum au acționat autoritățile în cazul fetiței din Baia de Aramă! Brutal, fără pic de inimă și umanitate.
Nu mă pronunț asupra chestiunii adoptiei pentru că nu cunosc cazul.

Dar modul de acțiune al autorităților deplasate la fata locului m-a șocat, cum i-a șocat pe foarte mulți români. Imaginile cu fetița plângând sfâșietor pentru că nu voia să plece și, mai ales, cele cu fetița târâtă pe asfalt m-au cutremurat ca om și tată de copii. Înainte de toate suntem oameni, nu roboți.

Unde erau cei de la Protecția Copilului și cum au acționat ei ? Chiar dacă aveau de pus in aplicare o decizie a instanței, reprezentanții statului trebuiau sa se comporte cu inimă față de acel copilaș. Toate autoritățile implicate în acest caz vor trebui să răspundă pentru că orice stat civilizat are reguli și proceduri care pun in centru omul și umanitatea", a scris deputatul PNL Robert Sighiartău.

Privitor la cazul fetiței, Asociația VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie s-a interesat în legătură cu evoluția procedurală:

"Față de cazul copilului din Baia de Aramă luat cu forța de autoritățile statului de la asistentul maternal, reprezentanții VeDemJust s-au interesat și pot comunica public următoarele:

- procedura de adopție fusese finalizată, după trei ani. După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă dorește să adopte copilul și a refuzat, a fost decisă adopția în favoarea unei familii de români(au cetățenia noastră) stabilită în SUA;
- reprezentanții ANPDC au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreț autoritățile și inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori;
- acum două luni asistentului maternal i s-a retras atestatul;
- pe certificatul copilului scrie deja numele părinților adiptatori;
- există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopție. Azi s-a pus în executare silită această hotărâre, cu organe de la Protecția Copilului, executor judecătoresc și Poliție", a publicat asociația pe Facebook.

LUCIAN MÎNDRUȚĂ DEZMINTE INFORMAȚIA PRIVIND TRANSPLANTUL DE RINICHI

Vă prezentăm în primă instanță informațiile propagate în o parte din media, ce au fost exploatate inclusiv de propaganda anti-occidentală:

"Familia din SUA mai are doi copii, iar unul dintre aceștia are mare nevoie de un rinichi.

Se pare că fetiței din România i s-au făcut și teste de compatibilitate, înainte de a fi declanșată procedura de adopție de către familia din SUA. Mai mult, jurnaliștii susțin că familia din SUA a plătit 30.000 de dolari pentru a se asigura că fetița ajunge la ei.

UPDATE: Familia care avea fetița în plasament susține aceleași acuzații. Tatăl arată că fetița a fost luată în mod abuziv și se teme că fetița va fi trimisă în SUA drept carne de tun pentru a dona un rinichi copilului american", a scris stiripesurse.ro citând gorjnews.ro. 

Jurnalistul Lucian Mîndruță a precizat că informațiile conform cărora fetița familiei din SUA ar fi bolnavă și ar avea nevoie de un transpant de rinichi:

"Tocmai am vorbit cu cei din America. Stirea cu testul de compatibilitate si rinichiul e falsa. (...) Deci oamenii au si teste cu fetita lor ca e sanatoasa, ca sa demonteze minciuna cu transplantul", a comentat Lucian Mîndruță pe profilul de Facebook al jurnalistului de la gorjnews.ro. (vedeți AICI)

"Cateva lucruri de spus in cazul fetitei luata de la asistentii maternali spre adoptie in Statele Unite.

Intreaga poveste evolueaza spre propaganda anti-occidentala. Cu viteza. Lumea raspandeste tot felul de fakes online. Faptele sunt asa:

Familia din America e tot de romani. Familia Sacarin.

Fetita nu dona niciun rinichi sau ceva - asta e cel mai grav fake pe care l-am citit: un site din Bucuresti pune acest fake pe seama unuia din Gorj, acolo insa nu exista stirea! L-am gasit pe pagina unui jurnalist, dar nu am gasit nicio sursa. Deci...

Familia unde a crescut fetita nu avea acte de adoptie pe ea. Dar si-ar fi dorit sa o ia. Tribunalul Craiova a decis altfel.

In rest, cei care au luat copilul cu forta, fara nicio consiliere psihologica, fara niciun pic de empatie...

Sa plece ei, unde vad cu ochii!

Iar voi, va rog, nu mai dati share la retorica asta paguboasa anti-Occident. Povestea asta e despre lipsa de mila si empatie a UNOR ROMANI!", a mai transmis jurnalistul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.