Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova și-a dat demisia. Premierul Maia Sandu a solicitat tuturor judecătorilor CC să demisioneze


Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova și-a dat demisia. Premierul Maia Sandu a solicitat tuturor judecătorilor CC să demisioneze

Președintele Curții Constituționale din Republica Moldova, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia din funcție, informează unimedia.info. Amintim că premierul Maia Sandu i-a solicitat demisia în ziua în care partidul lui Plahotniuc a anunțat că pleacă de la putere. 

"Judecătorii Curții Constituționale să își revizuiască toate actele neconstituționale din perioada 7-9 iunie și să își dea demisia in corpore", a declarat Maia Sandu pe 14 iunie. 

Amintim că în data de 15 iunie, judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie, prin care au anunțat că toate legile și hotărârile adoptate din ziua de 8 iunie se declară neconstituţionale.

Curtea Constituțională declarase neconstituţională Hotărârea adoptată de deputaţii Parlamentului pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului.

Tot în data de 8 iunie, Curtea declarase neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.

Totul a început în data de 7 iunie, seara, atunci când Curtea Constituțională a emis un comunicat prin care informează că președintele Igor Dodon este obligat de CC să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până pe 7 iunie, adică după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.