China, SINGURĂ în războiul comercial cu SUA. De la răceala Rusiei la abuzurile și presiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud


  • ACP
  • Jun 10, 2019 18:07
  • 2572
China, SINGURĂ în războiul comercial cu SUA. De la răceala Rusiei la abuzurile și presiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud

Războiul comercial al Chinei cu Statele Unite a arătat, până în momentul de față, cât de fragilă poate fi economia țării asiatice, cu toată masivitatea ei, în fața unui adversar atât de puternic.

Nici una din ofertele ori amenințările Beijingului nu au produs emoții mari la Washington, de vreme ce administrația Trump nu dă semne că ar vrea să facă vreo concesie firmelor chinezești luate în vizor. Iar dacă direct, în relația cu America, oficialii chinezi nu au reușit să obțină până acum un rezultat favorabil, următoarea mișcare logică a fost încercarea de a găsi aliați cu care să poată rezista în razboiul comercial declanșat de președintele Trump.

În logica asta se înscrie prezența președintelui chinez Xi Jinping la Sank Petersburg, la Forumul Economic organizat de ruși cu câteva zile în urmă, chiar dacă cele două țări sunt cunoscute pentru răceala cu care se tratează reciproc încă din perioada sovietică.

Declarația comună a Rusiei și Chinei împotriva Americii, dată la Sankt Petersburg, se înscrie în retorica știută, dar asta nu schimbă prea mult situația relațiilor dintre cele două țări. China are de reproșat Rusiei, printre altele, că nu vrea să îi vândă motoare de avioane militare de ultimă generație, ceea ce face ca avioanele militare chineze să nu se poată apropia de performanțele americane, iar Rusia are o problemă mare cu gigantescul proiect de infrastructură chinezesc care ar trebui să conecteze principalele porturi din Asia și Europa, deoarece acesta ocolește Ruta Nordică, controlată de ruși, și oricum chinezii au ales să ocolească cât de mult au putut să investească în Rusia în cadrul acestui proiect. Mai mult, valul de indignare al rușilor față de construirea unei fabrici chinezești de îmbuteliere a apei lângă Lacul Baikal, care a dus la închiderea acesteia, a arătat cât de sensibili sunt rușii la apropierea prea mare a chinezilor în acea regiune – mai multe detalii AICI.

Dacă o alianță funcțională cu rușii e greu de obținut de către Beijing, chiar și împotriva Americii, diplomații chinezi încercă să găsească aliați în regiunea Asiei de Sud Est. Zilele trecute, ambasadorul chinez în Indonezia, Xiao Qian, a facut un apel către țările din regiune pentru a susține ordinea comercială mondială împotriva sancțiunilor americane.

Problema e că tocmai țările din regiune au suportat de mai mulți ani presiunile și abuzurile Beijingului în Marea Chinei de Sud, iar prezența militară americană în regiune a fost singura în măsură să limiteze, cât de cât, ofensiva generală chineză. Chiar în condițiile prezenței marinei militare americane în regiune, China a construit insule artificiale și a pretins că apele din jurul acestora sunt ape teritoriale și zone economice exclusive ale Chinei, împotriva interesului țărilor riverane și a legilor internaționale în vigoare – mai multe detalii AICI.

Ambasadorul Chinei de la Londra, Liu Xiaoming, a participat la campania împotriva Americii, declarând în luna mai, în publicația ”Evening Standard”, că America intimidează și produce probleme economiei mondiale și că este nevoie ca țările să stea împreună împotriva războiului economic și protecționismului american.

Ambasadorul Chinei la Paris, Zhai Jun, a scris un articol în ”Les Echos” unde a deplâns, de asemenea, ceea ce numesc chinezii ”agresiunea americană” – mai multe detalii AICI.

Cei doi ambasadori știu bine însă ce probleme au firmele britanice și franceze în China tocmai din cauza protecționismului chinezesc și câte probleme au avut firmele celor două țări cu spionajul industrial și furtul intelectual cultivate de Beijing.

Toată acestă ofensivă diplomatică ar trebui să pregătească o poziție mai bună Chinei la Summitul țărilor din grupul G20, de la Osaka, de la sfârșitul lunii iunie, în fața Americii, numai că acum Beijingul este mai mult singur din cauza modului în care a tratat în ultimii ani multe din țările de la care caută acum susținere.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.