„PETROV” smiorcăie pe Facebook: „Păcat că CNSAS se lansează în politică. Nu pentru asta a fost creat”


„PETROV” smiorcăie pe Facebook: „Păcat că CNSAS se lansează în politică. Nu pentru asta a fost creat”

Deconspirat abia recent ca semnatar de note informative către fosta Securitate, sub numele conspirativ „Petrov”, Traian Băsescu scrie pe Facebook că documentele scurse din dosarul său către presă nu ar proveni de la Curtea de Apel, ci de la „oamenii politici din Colegiul CNSAS”.

Reamintim că Antena 3 a prezentat recent mai multe note informative semnate de fostul președinte Traian Băsescu în perioada studenției la Institutul de Marină din Constanța. Notele către Securitate conțineau turnătorii despre colegi de instituit.

Unul dintre aceștia a fost Ion Bârgău cu care publicația dela0.ro a stat de vorbă. “Să nu credeți că Băsescu era vreun prost care nu putea termina facultatea fără Securitate. (...)„ O făcea din plăcere și ca să se vadă important într-o anumită zonă. <Uite, eu colaborez cu Securitatea>”. Da, părea mea este că de aceea a făcut-o. Ca să pară important”, a spus Bârgău pentru dela0.ro, adăugând „cu ce a făcut Băsescu putea să-l dea afară din armată pe tata, pe fratele meu din facultate, iar eu eram mazilit. La asta nu s-a gândit nemernicul”. 

Documentele, parte din dosarul trimis de CNSAS în instanță, ar fi făcut parte din dosarele celor denunțați și de aceea nu ar fi fost găsite în dosarul lui Traian Băsescu până acum. 

Traian Băsescu, joi dimineață, pe Facebook:

„Colegiul CNSAS a intrat în politică!

În timpul campaniei electorale, CNSAS a lansat acuzaţiile de colaborare cu securitatea la adresa mea şi a anunţat trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucureşti – secţia de contencios administrative şi fiscal.Astăzi, când la Parlamentul European se negociază distribuirea funcţiilor de influenţă politică, televiziunile şi presa scrisă sunt invadate cu documente care să aducă în prim plan dezbaterea pe tema colaborării mele cu securitatea.

Am fost curios să aflu care este sursa acestei distribuţii de documente şi am constatat că nicio copie nu a plecat de la Curtea de Apel Bucureşti.

Şi atunci rămâne o singură sursă, oameni politici din Colegiul CNSAS care au avut la dispoziţie toate documentele şi care au încălcat legea distribuindu-le către presă.

Este prima dată de la înfiinţarea CNSAS când instituţia se angajază în bătălia politică încercând să stimuleze o campanile de presă şi judecarea procesului la televizor şi nu în instanţă .
Păcat că CNSAS se lansează în politică. Nu pentru asta a fost creat.”

Context

CNSAS a sesizat, la sfârșitul lunii mai, Curtea de Apel București cu o cerere de constatare a calității de lucrător/colaborator al Securității în cazul fostului președinte Traian Băsescu. Dosarul a primit numărul 3160/2/2019, dar nu s-a stabilit încă primul termen de judecată, potrivit oficialilor Curții de Apel București, citați de ziare.com.

Traian Băsescu a fost ales europarlamentar la alegerile din 26 mai.

Fostul președinte preciza recent că are cinci adeverințe de necolaborare cu Securitatea, emise cu ocazia altor candidaturi ale sale și că în 2002 a fost invitat la CNSAS să ofere niște lămuriri, dar că de această dată nu a fost solicitat.

La începutul lunii mai, CNSAS menționa că o persoană poate fi considerată colaborator/lucrător al Securității numai în urmă pronunțării, de către instanța competență, a unei hotărâri definitive care să ateste această calitate.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.