ANALIZĂ: În pixul lui Dăncilă stau numiri CRUCIALE pentru România. Care sunt MIZELE imediate


ANALIZĂ: În pixul lui Dăncilă stau numiri CRUCIALE pentru România. Care sunt MIZELE imediate

În următoarele zile sau săptămâni, Guvernul, Ministerul Justiției și PSD vor avea de avansat o serie de propuneri extrem de importante pentru România.

Odată cu condamnarea lui Dragnea și profitând de haosul din PSD, premierul Dăncilă, care acum este președinte interimar al partidului, va avea cuvântul decisiv.

Podul.ro vă prezintă numirile pe care Dăncilă trebuie să le facă într-un termen foarte scurt:

-          Mandatul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, a expirat din data de 8 mai. Viitorul titular al acestui post este ales de Parlament, dar Dăncilă a demonstrat deja că are o majoritate, când l-a impus pe Marcel Ciolacu în fruntea Camerei Deputaților.

-          Până la mijlocul lunii iunie, România ar trebui să desemneze un candidat pentru funcția de comisar european, a anunțat Dăncilă, acum două zile. Totuși, această numire depinde de desemnarea viitorul președinte al Comisiei Europene, care are dreptul să respingă candidaturile venite din partea statelor membre ale UE.

-          Mandatul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu expiră în octombrie 2019. În 2014, votul Parlamentului asupra consiliului de administrație al BNR s-a dat în iunie. În ultimele luni, Dragnea și Darius Vâlcov au fost critici vehemenți ai lui Isărescu, nu este clar ce va face Dăncilă.

-          Noul ministru al Justiției, Ana Birchall, trebuie să declanșeze selecția candidaților la conducerea Parchetului General, DNA și a procurorului european desemnat de România.  

Deși discuțiile de azi cu președintele Iohannis nu par să fi dus la un numitor comun în privința demiterii miniștrilor Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, este posibil ca cei doi să deblocheze numirile unor ambasadori pe posturi vacante de multă vreme. Ambasadorii sunt propuși de ministerul de Externe și numiți de șeful statului. Dăncilă a dat semnul unei concesii, anunțând că de președintele Iohannis depinde mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.