Un ambasador român vorbește despre posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate


Un ambasador român vorbește despre posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a vorbit pentru publicația germană Deutsche Welle despre modul în care s-au desfășurat alegerile în Dispora și proasta organizare de care a dispus Ministerul de Externe. Totodată, ambasadorul a precizat că există posibiliatea ca România să aibă alegeri parlamentare anticipate.

Întrebat de atitudinea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, care și-a cerut scuze românilor pentru același dezastru la fel ca la alegerile din 2014, ca urmare și demiterea lui, ambasadorul României la Berlin a răspuns că „sunt mai multe rânduri de explicații. Dincolo de faptul că acest vot în Diaspora a fost impresionant, un vot decis în favoarea democrației liberale și a valorilor statului de drept, un vot eminamente pro-european, au existat probleme privind felul  cum s-a votat. Indiferent de rezultatul votului, aceste probleme trebuie să ne preocupe. Fiecare scrutin are propria sa legislație. Votul din 26 mai a fost unul complex, combinat între alegeri europarlamentare și un referendum. Asta presupune în termeni tehnici o dublare, poate chiar triplare, a timpului alocat exprimării votului pe cele trei buletine de vot, față de alegerile precedente”.

Dacă votul din 2016 a avut propria sa legislație și acolo a fost acceptat votul prin corespondență, atunci exista și un număr mai mare de ștampile, de personal, de cabine de vot. De această dată, n-au existat decât cel mult șase cabine de vot, cel mult șase ștampile, in fiecare secție. Pe de altă parte, în raport cu alegerile prezidențiale din 2014, cele parlamentare din 2016 și referendumul pentru familie din 2018, numărul secțiilor de vot s-a dublat, la nivelul întregii Diaspore.

Eu în Germania am cerut și am obținut de cinci ori mai multe secții, ajungând la 25 de secții față de cinci secții de votare în 2014, în mai multe orașe.

Totuși, și aceste 25 de secții de vot au fost prea puține pentru alegerile de duminică...”, a mai adăugat ambasadorul. 

Ambasadorul român de la Berlin subliniază că este posibil să existe alegeri parlamentare anticipate în România, după evenimentele de duminică.

După votul de duminică, e posibil să avem alegeri parlamentare anticipate. Datorăm respect, si acum scuze, compatrioților noștri din Diaspora. Sunt între cei mai bravi români și practicanți europeni și, în orice caz, principalii investitori străini în România. Dreptul lor constituțional de vot este mai puternic decât arcanele unei legislații electorale fixiste și, uneori, inspirate de interesele mai vechi și mai noi, eventual  egoiste, ale clasei politice românești post-decembriste”, adăugat Emil Hurezeanu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.