APELUL lui Dan Pavel: Este necesară VÂNAREA agenților KGB și GRU din România. Lașitatea în fața Rusiei lui Putin este o continuare a fricii față de URSS


APELUL lui Dan Pavel: Este necesară VÂNAREA agenților KGB și GRU din România. Lașitatea în fața Rusiei lui Putin este o continuare a fricii față de URSS

Politologul și scriitorul Dan Pavel explică, prin intermediul unei postări pe Facebook, că este necesară deconspirarea agenților KGB și GRU din România, avertizând că ”lașitatea actuală față de Rusia lui Putin este o continuare a fricii față de Uniunea Sovietică”.

”Cine crede că Rusia a încetat să mai infiltreze agenți în România postcomunistă chiar este dus cu pluta. (…) Cum ar fi putut agenții serviciilor ruse succesoare să abandoneze în România (una dintre țările care formal le-a scăpat de sub control) vechile rețele de informatori și agenți acoperiți și să nu continue recrutarea a noi informatori și colaboratori?”, întreabă politologul.

Podul.ro vă prezintă considerațiile lui Dan Pavel.

”După 1989, cu mare întîrziere, adică cu vreo zece ani, după votarea cu mari modificări, chiar mutilări, a <legii Ticu> (Dumitrescu – schimbări atît de mari încît el s-a lepădat de paternitate), cea cu privire la deconspirarea Securității ca poliție politică, s-a trecut la vînătoarea de securiști. Era prea tîrziu și inutil, pentru că toți reușiseră să se infiltreze cam peste tot – de la partide politice, guverne, parlament, administrație, pînă în presă, afaceri, noile servicii secrete. Și cum să nu o fi făcut cînd Ion Iliescu a permis tuturor nomenclaturiștilor, securiștilor, profitorilor regimului comunist să-și continue viața plină de privilegii?

Din cauza unei legi cretine, prost făcute, mai mult au avut de suferit foștii deținuți politici. Adică victimele cele mai importante ale represiunii comuniste și ale poliției politice. Unii dintre aceștia au fost bătuți, torturați, șantajați etc., astfel încît au devenit informatori. Am tot scris despre asta, voi reveni. Vînătoarea de securiști a fost mai mult un fel de mult zgomot pentru nimic. Au fost unii agenți ai poliției politice deconspirați, dar societatea civilă strîmbă și presa neprofesionistă i-a considerat mai vinovați pe informatori.

Însă nimeni nu a îndrăznit pornirea vînătorii agenților KGB, GRU, a cominterniștilor. Lașitatea actuală față de Rusia lui Putin este o continuare a fricii față de Uniunea Sovietică din timpul comunismului. La fel ca și lașitatea de a nu cere anularea efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Cine crede că Rusia a încetat să mai infiltreze agenți în România postcomunistă chiar este dus cu pluta. Vezi ce s-a petrecut în ultimele trei decenii in the USA. Știți cîți ruși din zona metropolitană Londra lucrează cu serviciile secret rusești? Cum ar fi putut agenții serviciilor ruse succesoare să abandoneze în România (una dintre țările care formal le-a scăpat de sub control) vechile rețele de informatori și agenți acoperiți și să nu continue recrutarea a noi informatori și colaboratori?”, scrie Dan Pavel.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.