Cum l-a fermecat Klaus Iohannis pe fostul deținut Ioan Muntean care a refuzat apoi să mai asculte de Eugen Nicolicea. „Pesediștii s-au folosit de mine. Și eu m-am folosit de ei ca să ajung la președinte”


Cum l-a fermecat Klaus Iohannis pe fostul deținut Ioan Muntean care a refuzat apoi să mai asculte de Eugen Nicolicea. „Pesediștii s-au folosit de mine. Și eu m-am folosit de ei ca să ajung la președinte”

“Eu chiar am fost impresionat de președinte. Și nu i-am mai citit întrebarea pe care mi-au dat-o cei de la PSD“, a declarat pentru publicația turnusfatului.ro fostul deținut politic (?) Ioan Muntean, contestat acum de Asociația foștilor deținuți politici din Sibiu, ai cărei lideri susțin că are un carnet de membru care nu este valabil.

Pe 12 aprilie, o delegație condusă de deputatul Eugen Nicolicea, din care au făcut parte, așa cum i-a prezentat PSD, doi deținuți politici încarcerați la Penitenciarul Aiud în anii '80 – Marin Iancu și Ioan Muntean – a mers,  la Cotroceni, pentru a discuta cu șeful statului tema unui referendum pe justiție.

Newsweek.ro scrie că potrivit CNSAS, Marin Iancu a fost racolat, în Penitenciarul Aiud, de ofițerii de Securitate, pentru a da informații despre ceilalți deținuți, atribuindui-se numele conspirativ „Călin F.”. Iancu, mai arată documentele CNSAS, a fost posesor al dosarului R 537 (R – dosarele păstrate în fondul de rețea al Securității, care cuprinde sursele, informatorii și colaboratorii).  

În ce-l privește pe Ioan Muntean, prezentat drept deținut politic, în urma unei etichete pusă de Luju și de Antena 3 - care au declanșat seria „dezvăluirilor” legate de perioada în care Augustin Lazăr a condus, în anii '80, în calitate de procuror, Comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată de la închisoarea din Aiud – acesta ar fi fost, de fapt, un infractor de drept comun recidivist, nu deținut politic. În anii ’80, Muntean a atacat un grănicer, luându-i pistolul mitralieră şi muniţia, scrie newsweek.ro.

Muntean respinge însă categoric această variantă. “Eu nu vreau să mă duc cu povara asta în mormânt. Eu nu am dezarmat grănicerul. A fost o înscenare, deoarece pe vremea aceea nu mai puteai fi condamnat pe motive politice și erai obligat să recunoști infracțiuni de drept comun, înscenări. Și pentru ca eu să accept o astfel de condamnare am fost bătut crunt, am fost ars cu fierul de călcat pe mâini, după care mi s-a spus: «ori la pușcărie, ori în mormânt». Am ales pușcăria“, precizat Ioan Muntean pentru turnulsfatului.ro

Întâlnirea cu Iohannis

Întâlnirea cu Iohannis celor doi deținuți aduși de PSD nu a mai decurs chiar așa cum a fost pusă în scenă de PSD, dar nici cum a fost relatată de presa de propagandă. Cel puțin asta susține Ioan Muntean.

Muntean pentru turnulsfatului.ro: “Trebuie să recunosc că, de la televizor, așa, eu aveam un pic de repulsie față de președintele Iohannis. Și îmi pare rău. La Cotroceni mi-am schimbat părerea despre el. Președintele discuta cu Nicolicea și mi-am dat seama că, într-adevăr, este un președinte educat. Nu e adevărat, cum zic gurile rele, că l-a dat afară pe Nicolicea. Iohannis e un domn. L-a rugat să aștepte afară, căci era surprins că în delegația PSD sunt doi deținuți politici. I-am povestit ceea ce mi s-a întâmplat în penitenciar, deținutul celălalt la fel, ne-a ascultat, chiar și-a făcut timp pentru noi. După aceea chiar ne-a spus că a fost îngrozit ceea ce a auzit de la noi. Iar eu, sincer, așa cum mă caracterizează oamenii pe mine, i-am cerut să îl revoce pe actualul procuror general Augustin Lazăr, să semneze decretul de revocare. La care mi-a răspuns că mai are vreo două săptămâni… Și gata. Dar am rămas foarte plăcut impresionat de președintele Klaus Iohannis. Și aș mai vrea să am ocazia să mai discut cu el, dar nu cred că se mai poate“.

 “Nicolicea ne-a dat și mie, și celuilalt deținut, câte foaie într-o mapă cu întrebarea pe care să i-o citim președintelui (întrebarea pe care cei de la PSD au propus-o pentru referendum – n.r.). Dar nici eu, nici celălalt deținut nu am mai făcut acest lucru. Și nici presei nu am citit-o. Stați așa, dacă vă interesează, vă dau eu foaia aceea, că mie nu îmi trebuie“.

Turnul Sfatului relatează că, din mapa roșie cu însemnele PSD, primită de la Nicolicea, Ioan Muntean a scos foaia cu ceea ce a refuzat să citească și propună lui Iohannis. “Frați români, e normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist, foștii torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?“, e scris cu caractere mari, pe trei sferturi din pagină, întrebarea “ascunsă“ de președintele României.

Ioan Muntean mai spune că și-a dat seama că PSD s-a folosit de el. “Și eu m-am folosit de ei. Ca să ajung la președinte. Am vrut să ajung la președinte, să îi vorbesc prin ce am trecut și să îi spun despre prietenul meu, profesorul Ioan Sava, care a murit în penitenciar în brațele mele. Eu am înțeles, să nu credeți că nu am înțeles, dar și eu am avut interes. Și cu Antena3. Ce? Au fost oamenii care m-au sunat și care m-au primit. Dacă m-ar fi sunat și alții, la fel aș fi primit“.

Declarațiile lui Ioan Muntean pot fi citite integral pe turnulsfatului.ro

SURSA FOTO: turnulsfatului.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.