SOLDATUL PARANORMAL – o nouă halucinație caraghioasă a PROPAGANDEI rusești. De la Nina Kulaghina și Djuna Davitasvili la militarii… mentaliști


  • ACP
  • Apr 3, 2019 16:46
  • 3973
SOLDATUL PARANORMAL – o nouă halucinație caraghioasă a PROPAGANDEI rusești. De la Nina Kulaghina și Djuna Davitasvili la militarii… mentaliști

Propagandă rusă a momentului funcționează la intensitatea obișnuită, chiar dacă marile teme de lucru folosite în ultimii ani nu mai pot fi exploatate la maxim, câtă vreme nu mai țin prima pagină a presei interne ori internaționale – războiul din Ucraina stagnează și pare să se fi banalizat, iar în Siria nu mai au loc confruntări majore între trupele guvernamentale, susținute de Kremlin, și rebelii de tot felul, în timp ce Statul Islamic nu mai există.

Ce se poate face în schimb este reluarea și intensificarea vechii obsesii a așa-zisului excepționalism rusesc în domeniul militar, fără să se facă însă obișnuita referire la armamentul modern al armatei roșii, de vreme ce în ultima perioadă s-a văzut, în teatrele de operațiuni, că acesta este clar inferior celui occidental.

Într-un astfel de context, creativii propagandei ruse au găsit de cuviință să reia povestea sovietică a stăpânirii puterilor paranormale, care făcea senzație în anii '70 - '80 cu nume ca Nina Kulaghina ori Djuna Davitasvili, numai că de data asta cei care ”controlează” puterile paranormale sunt militarii. Și, debitează goarnele rusești, ar face asta cu mult succes. ”Informațiile” au apărut într-o publicație militară, sub titlul ”Supersoldați pentru războaiele viitorului”, apoi au fost reluate de ”The Moskow Times”, publicație ”independentă” de știri din Rusia.

Textul preluat de ”The Moskow Times” se adresează clar unor cititori de un anumit tip, având în vedere caracterul lui științifico-fantastic. Exemplu: ”Cei capabili de metacontact pot să conducă interogatorii nonverbale. Ei pot vedea în mintea inamicului capturat cine e, care îi sunt părțile slabe ori cele tari, ori dacă pot fi recrutați de partea rusă”. Iar dacă asta nu e suficient de surprinzător, autorul dezvăluirii, colonelul Nikolai Poproskov, ridică miza: ”reușita acestor interogatorii este de 100%, astfel, informațiile sunt imposibil de ascuns de cei interogați”. Colonelul Poproskov merge mai departe, declarând că ”militarii ruși sunt antrenați să reziste dacă sunt supuși la acest mod de interogare de către militarii inamici, la fel cum sunt antrenați să reziste fără mâncare, apă ori somn pentru mai multe zile la rând, în cazul în care sunt capturați”.

Publicația militară rusă mai pretinde că efectele telepatice ale tehnicilor parapsihologice au fost testate încă din perioada războaielor din Cecenia, și acestea le-au permis militarilor ruși să… înregistreze conversații, să blocheze programe informatice, să identifice potențiali teroriști ori să citească documente depozitate în seifuri. Toate acestea cu puterea minții militarului rus antrenat pentru acest fel de război.

Informațiile acestea sunt însă numai pentru piața internă, pentru mintea civilului rus antrenat să înghită orice din partea propagandei Kremlinului, oricât de ridicolă și de paralelă cu realitatea ar fi acesta - mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.