Atacul final la justiție. Toader a pregătit OUG care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. Codurile penale, luate și ele în vizor


Atacul final la justiție. Toader a pregătit OUG care l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare. Codurile penale, luate și ele în vizor

Ministrul Justiției a transmis către CSM proiectul OUG pentru modificarea codurilor penale, precum si un proiect privind completurile de 5 judecători ale ÎCCJ. Astfel, Tudorel Toader a răspuns presiunilor puse de mai mulți social-democrați și face pe plac mafiei PSD. 

1. Contestația în anulare pentru motivul prevăzut de art 426 lit. d) teza I CPP împotriva hotărârilor judecătorești definitive pronunțate în apel de complete de 5 judecători al ÎCCJ după intrarea în vigoare a CPP și pentru care termenul de introducere a contestației în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018 poate fi introdusă de oricare dintre titularii acestei căi de atac prevăzuți de art 427 alin 1 CPP, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei OUG.

2. Dacă se admite contestația în anulare formulată în condițiile alin 1, cursul termenului prescripției răspunderii penale se suspendă de la data desființării hotărârii a cărei anbulare se cere și până la data pronunțării unei hotărâr ca urmare a rejudecării apelului, este articolul privind situația deciziilor completurilor de 5, se arata in documentul numit 'Proiect de act normativ pentru luarea unor măsuri referitoare la contestația în anulare reglementată de Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală', transmis Consiliului.

În documentul de modificare a codurilor penale se propune reducerea termenelor de prescripție.

Proiectul arată că un condamnat poate depune contestație în anulare împotriva sentinței definitive și în procesele în care termenul de introducere a contestației în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018, dacă ”instanța de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate. Adică exact cazul lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv tocmai în 2016 în dosarul Referendumul, informează g4media.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.