EXCLUSIV Ovidiu Raețchi o pune la punct pe Carmen Dan: "Ar fi mult mai înțelept să tacă decât să spună astfel de enormități"


EXCLUSIV Ovidiu Raețchi o pune la punct pe Carmen Dan: "Ar fi mult mai înțelept să tacă decât să spună astfel de enormități"

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a acordat un interviu marți pentru Digi24 în care a avut din nou tupeul să dea vina pe protestatari pentru violențele ce au avut loc la manifestația diasporei din 10 august 2018. Mai mult, ex-secretara din Videle a declarat că intervenția Jandarmeriei din 10 august a fost una specifică statelor democratice, inclusiv regăsită în SUA. 

"Eu insist să spun că abordarea este una la fel în toate statele cu pretenții democratice. Vedem reacții similare ale forțelor de ordine în SUA, leagănul democrației", a spus ministrul de Interne. 

Totodată, Carmen Dan a mai menționat că Jandarmeria a acționat în conformitate cu procedura, punând în cârca protestatarilor faptul că au fost bătuți, întrucât nu cunosc practica militară pe care o are o astfel de instituție de forță.

În conformitate cu proceduri care sunt unanim acceptate și folosite în toate statele cu pretenții democratice, avertizarea este importantă și sunt niște norme care dispun în sensul acesta: că semnale luminoase, că sunt semnale sonore. Eu cred că cineva care, OK, poate nu a fost atent la semnalele transmise de forțele de ordine, la semnalele luminoase, în momentul în care te afli într-o activitate de protest și vezi că lucrurile degenerează, cred că reacția firească pe care trebuie să o ai este de a pleca din acea zonă. Este momentul să învățăm să ne comportăm și în astfel de situații. Vom avea întotdeauna deschiderea de a transmite tot ceea ce ține de practica militară, pe care o are Jandarmeria în astfel de situații", a mai adăugat ex-secretara din Videle.

În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura cu vicepreședintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților, Ovidiu Raețchi. Concret, întrebat dacă sunt întemeiate afirmațiile lui Carmen Dan, liberalul a ilustrat eroarea în care se află ministrul de Interne când vorbește de respectarea procedurii de către Jandarmerie și de faptul că instituția a acționat precum în SUA.

"Doamna Dan insistă, o spun cu regret, într-o prostie. Avem cazul clar al unor turiști străini care se aflau la sute de metri distanță de locul mitingului, care nu participau la nicio demonstrație, care pur și simplu treceau în interiorul unui taxi și care au fost bătuți fără niciun semnal luminos sau sonor. Ce procedură e asta? Ce regulament a fost respectat? Cum poate doamna Dan să compare o astfel de practică cu cea din Statele Unite?! Ar fi mult mai înțelept să tacă decât să spună astfel de enormități", a declarat Ovidiu Raețchi în exclusivitate pentru Podul.ro. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.