Dan Dungaciu, semnal de alarmă privind Ardealul: "Cedările pe care PSD-ALDE le face UDMR-ului sunt ridicole!" Cum își sporește Viktor Orban puterea în Transilvania


Dan Dungaciu, semnal de alarmă privind Ardealul: "Cedările pe care PSD-ALDE le face UDMR-ului sunt ridicole!" Cum își sporește Viktor Orban puterea în Transilvania

Expertul în politică externă, Dan Dungaciu, atrage atenția asupra faptului că România asistă complice și impasibilă la extinderea agresivă a discursului secesionist promovat de Ungaria în Ardeal, informează fumn.eu.

UDMR a ajuns să fie filială FIDESZ

„UDMR n-a fost niciodată atât de monolitic așa cum este acum, dar aici este mâna lui Viktor Orban, care a negociat atât de dur, cine nu a făcut ca el, i s-a opus, n-a mai fost în UDMR, n-am mai primit sponsorizări, finanțare, sprijin politic. Așa se explică și dispariția multor publicații și organe de presă în limba maghiară din Transilvania care n-au urmat linia trasată de la Budapesta. Radicalismul lui Orban a fost evident, iar liderii UDMR au pupat inelul și astfel UDMR a ajuns să fie filială FIDESZ, pentru că nu mai există voci care să se exprime altfel”, a spus Dan Dungaciu.

Cedările pe care le fac politicienii români UMDR-ului, în numele prezervării majorității politice, sunt ridicole

Pericolul este cu atât mai mare cu cât nu văd în Ungaria, în acest moment, vreo forţă capabilă să se opună acestui elan absolut iresponsabil pe care Viktor Orban îl are, iar cedările pe care le fac politicienii români, în numele prezervării majorității politice, sunt ridicole. Avem nevoie de un astfel de consens, avem nevoie ca toate partidele să-și asume niște linii roșii peste care să nu se treacă, indiferent că are nevoie de niște procente în plus la vot. Azi, UDMR a devenit o soluţie imorală și trebuie să găsim rapid o soluție de a nu aluneca pe această spirală a violenței. Cu cât trece timpul, reacţia României ar trebui să fie mai dură şi, cu cât se va întâmpla asta, cu atât riscul unui conflict este mai mare”, a precizat Dan Dungaciu.

Viktor Orban investește în Transilvania pentru a avea un argument în privința unor negocieri ulterioare

 „Din păcate, noi am ajuns în faza de nesimțire, nu numai că nu ne mai deranjează, am ajuns să fim nesimțitori la astfel de atitudini. Imaginați-vă că la un moment dat toate piesele se așază pe tablă exact cu aceleași revendicări și argumente pe care Ungaria le-a avut la Trianon. Unul dintre argumentele de atunci era că Ungaria nu se poate rupe de Transilvania din cauza interconectivității economice. Din această perspectivă trebuie să înțelegem de ce nu e deloc întâmplător că Viktor Orban vine cu investiţii şi bani, pentru că această conectare economică şi conexiuni vor conta într-o discuţie ulterioară, pe care Budapesta ar putea-o ridica la un moment dat. Este posibil ca la un moment dat chiar de la nivelul UE această problemă a cosuveranităţii să fie privită cu detașare și chiar considerată normală”, a mai adăugat Dan Dungaciu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.