De ce ascunde Carmen Dan un raport de interes public, care nu conține secrete? De frică!


De ce ascunde Carmen Dan un raport de interes public, care nu conține secrete? De frică!

A trecut mai bine de jumătate de an de când mii de protestatari au fost agresați de forțele de ordine, iar complicitatea și secretomania celor din fruntea Jandarmeriei și, mai grav, chiar a ministrului de Interne Carmen Dan, nu se diminuează în vreun fel.

Carmen Dan nu a ezitat atunci să justifice mieros intervenția jandarmilor, declarând cu nonșalanță că a fost vina protestatarilor pașnici că au „ezitat în a se delimita” de „elementele violente”. Continuă să facă asta și azi, ținând în continuare la sertar raportul despre violențele din 10 august, în timp ce Jandarmeria vine cu un bilanț în care afirmă că „s-a respectat legea”, „s-a acționat în funcție de comportament” și că Jandarmeria „a acționat în consecință” după ce au existat acțiuni de violență asupra forțelor de ordine. Ce omite să ne spună șeful Jandarmeriei Române, colonelul Ionuț-Cătălin Sindile este faptul că mulți dintre cei agresați de forțele de ordine au protestat pașnic și nu au avut nicio tentativă de violență asupra Jandarmilor. Drept mărturie pentru acest lucru stau zecile de imagini și filmări în care putem vedea cum oamenii se apără și stau cu mâinile ridicate în timp ce jandarmii îi lovesc. Nu avem un răspuns clar nici cu privire la turiștii străini care au fost scoși cu forța dintr-o mășină și agresați, fără ca aceștia să aibă vreo legătură clară cu protestul. Ce lege s-a respectat în cazul lor?

Sigur, am putea clarifica aceste lucruri dacă ministrul Carmen Dan ar înțelege să pună la dispoziția publicului raportul asupra celor întâmplate în 10 august – în contextul în care societatea civilă și mai mulți membri ai Opoziției i-au cerut constant acest lucru. Nu pot să nu mă întreb care este, de fapt, rațiunea pentru care un raport despre care chiar ministrul Dan a spus că nu conține informații sensibile de la structurile specializate, rămâne în continuare ascuns de ochii celor interesați să afle adevărul. Ne confruntăm cu o situație bizară și în același timp foarte gravă: un membru al Guvernului se ocupă cu albirea unei instituții din subordinea sa, care în mod vădit a comis un abuz asupra cetățenilor pe care ar trebui să îi protejeze. Prin modul în care acționează, Carmen Dan răstoarnă principiile democratice și de reprezentare.

Este posibil ca motivul real al ascunderii raportului despre 10 august să țină nu de ceea ce conține el, ci tocmai de ceea ce a fost omis. În paralel cu așa-zisa anchetă făcută de doamna Dan, și procurorii au cercetat (și încă cercetează) dosarul 10 august. Dacă ei au aflat lucruri care nu se regăsesc în raportul doamnei Dan - ascunse deliberat și musamalizate? Dacă elementele accesibile procurorilor dovedesc, în fapt, că raportul MAI despre 10 august a reprezentat o diversiune menită să păcălească opinia publică? Ar putea fi acesta finalul mandatului doamnei Dan în fruntea Ministerului - sfârșit care oricum trebuia să vină după represiunea din 10 august sau după afacerea "Microfonul"? Ar putea fi și Liviu Dragnea implicat? În cadrul audierilor din cadrul Comisiei pentru Apărare, am întrebat-o pe Carmen Dan dacă a vorbit cu Liviu Dragnea în perioada protestelor din 10 august. A răspuns: NU. Declarațiile Gabrielei Firea și ale viceprimarului Bădulescu par să o contrazică... Oare a mințit ministrul Dan în fața comisiei de control?!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.